Potrebno obuzdati primjenu električne energije

3

Na području grada Istočno Sarajevo potrebno je obuzdati primjenu električne energije, grijanja u elektrootpornim zagrijačima, kao što su elektro i termo blokovi i električne grijalice, izjavio je predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo LJubiša Tanić.

Prije početka seminara o temi „Komunalna infrastruktura Dio 1. – snabdijevanje toplotnom energijom“, Tanić je istakao da to uništava najfiniji i najkvalitetniji oblik energije koja se u Republici Srpskoj više od 50 odsto dobija iz uglja, sa veoma niskim stepenom korisnosti.

On je naveo da se 40 odsto proizvedene energije u svijetu koristi u zgradarstvu, te da od toga najveći dio ide na zagrijavanje prostora, sanitarnu toplu vodu, a u posljednje vrijeme, čak i na području Istočnog Sarajeva, na hlađenje.

„Postoji pravilnik o energetskoj efikasnosti u zgradama. Sugerisaćemo nadležnim u lokalnim zajednicama koji izdaju građevinske dozvole da obrate pažnju na njegovu primjenu, kako bi se išlo na traženje boljih energetskih rješenja koja će biti dugoročno održiva“, rekao je Tanić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, učesnici seminara žele da donesu preporuke i smjernice, kako bi pomogli donosiocima odluka, odnosno predstavnicima vlasti, da poboljšaju život ne samo građana Istočnog Sarajeva, već i regije, te Republike Srpske, samim tim što je povećan komfor stanovništva, a tu su i klimatske promjene.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da se današnjim seminarom želi pomoći donosiocima odluka u gradu da ih donesu što kvalitetnije i bolje.

Prema njegovim riječima, svaka opština u sastavu grada donosiće najpravilnija rješenja za svoju lokalnu zajednicu, uz sugestiju stručnih lica koja se bave snabdijevanjem i uopšteno toplotnom energijom.

Tehnički direktor „Eko toplane“ Banjaluka Dejan Jovišević rekao je da je u ovom gradu prije četiri godine urađen projekt kojim je toplana prešla sa fosilnog goriva na bio-masu čija je prednost u tome što spada u obnovljive izvore energije, a i jeftinija je od mazuta.

„Formirano je novo, funkcionalno, samoodrživo preduzeće, koje radi bez pomoći grada i lokalne zajednice“, istakao je Jovišević.

Direktor „Toplane“ Prijedor Zoran Knežević rekao je da i ovo preduzeće ima veliko iskustvo sa prelaska sa fosilnih goriva na drvnu bio-masu, realizujući projekat u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Švedskom razvojnom agencijom.

Prema njegovim riječima, toplana ima ugrađeno postojenje za istovremenu proizvodnju i toplotne i električne enrgije, a Prijedor se od 2015. godine grije na drvnu bio-masu, čime su postignuti kako finasijski, tako i ekološki efekti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Потсјећања ради, Пале и Кнежево имају експериманталне топлане на био масу већ одавно. То што Приједор има когенерацијску топлану је добро, али Пале су већ деценијама испред других општина што се гријања тиче. Друго питање које се намеће је да ли имамо довољно биомасе за евентуално загријавање цијелих Пала а да не уништимо шуму. Дајте субвенције за геотермалну енергију да бар пробамо ићи у том правцу. Без тога инвестиција у то је поптуно неоправдана са финансијске стране. На крају крајева, некако се морамо угријати.

obuzdati? potrebno je napraviti toplanu a ne samo pricati o njoj, to je prvo. drugo, da nove zgrade ne budu pravljene samo sa elektro blokovima. ni jedna ni druga stvar ne zavise od krajnjih korisnika vec od ovih obuzdavaca. nemojte vrijedjati jnteligenciju

Ipak je najbolje biti sam sebi gazda.Grijes se kad ti je hladno a ne placas cijelu godinu pa kad se mrznes u maju,junu,avgustu,septembru koga briga.
Hvala lijepo termo blok je ,,gospodsko,,grijanje.Placati grijanje moras svakako