Potrebna veća kontrola rada privatnih fakulteta

0

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je da se mora uvesti veća kontrola privatnih visokoškolskih ustanova, te da bi na fakultetima i univerzitetima koji ne ispunjavaju uslove za rad trebalo zabraniti upis studenata.

Kulić je u intervjuu Srni napomenuo da je zakon izjednačio privatne sa javnim univrzitetima, ali i izrazio žaljenje što oko 40 odsto svršenih srednjoškolaca upisuje neki od privatnih fakulteta.

„O kvalitetu znanja na tim institucijama ne bih da govorim, mislim da je ispod nivoa koji zaslužuje visoko obrazovanje“, rekao je Kulić, komentarišući nedavno realizovanu akciju „Klaster“ u okviru koje su pripadnici Agencije za istrage iz zaštitu /Sipa/ uhapsili 11 lica u vezi sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama u BiH.

On smatra da je trebalo mnogo ranije krenuti u tu aktivnost, te da se moraju pooštriti kontrole da bi tačno bilo utvrđeno koji fakulteti, odnosno univerziteti ispunjavaju uslove za rad.

„Drago mi je da se krenulo u tu aktivnosti, da se konačno raščisti, kako bi mladi imali mogućnost da upišu samo izuzetno kvalitetne univerzitete u Republici Srpskoj“, istakao je Kulić.

Kulić je naglasio da je na svima koji rade na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu da vode računa o njemu i da podižu kvalitet znanja kako se takve stvari ne bi desile.

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU – ČLAN EVROAZIJSKE AOSCIJACIJE UNIVERZITETA

Govoreći o nedavnoj posjeti Ruskoj Federaciji, Kulić je istakao da je ona bila izuzetno uspješna, budući da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu postao član Evroazijske asocijacije univerziteta, te da je produžen sporazum sa Moskovskim državnim univerzitetom „Lomonosov“ i ozvaničena saradnja sa Moskovskim državnim univerzitetom uprave.

„Imali smo čas i privilegiju da 28. februara do 4. marta boravimo u Moskvi, gdje su imali niz sastanaka sa rukovodstvima prestižnih visokoškolskih ustanova i učestvovali na kongresu Evroazijske asocijacije univerziteta“, naveo je Kulić i istakao da su tokom posjete Republika Srpska i Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavljeni u lijepom svijetlu.

U PALANU NAUČNI SKUP O PROBLEMU REVIZIJE ISTORIJE

„Delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu posjetila je Institut za slovenske studije ruske Akademije nauka i dogovorila zajedničku organizaciju naučnog skupa o problemu revizije istorije sa akcentom na Drugi svjetski rat“, istakao je rektor Kulić u intervjuu Srni.

On je istakao da je ovakav skup potreban, budući da sve češće dolazi do pokušaja revizije pojedinih istorijskih činjenica.

„To se zloupotrebljava, odnosno upotrebljava u neke političke svrhe. Moramo više pažnje da posvetimo činjenicama iz naše istorije, odnosno ne dozvoliti da dođe do revizije i voditi računa o kulturi pamćenja“, ukazao je Kulić i dodao da će termin održavanja skupa biti naknadno utvrđen.

Kulić je naveo da je tokom posjete razgovarano i sa predstavnicima Ministarstva za nauku i obrazovanje Ruske Federacije saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa ruskim univerzitetima.

„Imamo potpisane sporazume sa 15 univerziteta u Ruskoj Federaciji, ali smo tražili i mogućnost da se unaprijedi saradnja, koja je i do sada bila konkretna. Razgovarano je o tome kako tražiti fondove i finansirati međunarodnu razmjenu naših studenata, ali i nastavnog kadra“, istakao je Kulić.

On je rekao da je delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu tokom posjete Ruskoj Federaciji ostvarila veliki broj kontakata i istakao da očekuju da saradnja bude intenzivirana.

„Jako nam je važno da se o našem univerzitetu govori u cijelom svijetu i da se uspostavi razmjena između nastavnika, saradnika i studenata kako bi se govorilo i o našem obrazovanju, istoriji, kulturi. Dogovorena je saradnja i zajedničko učešće na međunarodnim konferencijama, skupovima, te pisanju i objavljivanju naučnih radova“, naveo je Kulić.

USKORO STUDIJ STOMATOLOGIJE NA ENGLESKOM I MUZIČKE AKADEMIJE NA RUSKOM

Govoreći o narednoj akdemskoj 2023/2024. godini, Kulić je najavio da će biti upisane prve generacije studenata Stomatologije koji će slušati nastavu na engleskom jeziku i Muzičke akademije na ruskom.

On je naglasio da se na Univerzitetu radilo na modernizaciji i reviziji postojećih studijskih programa.

„Kada je u pitanju spajanje pojedenih studijskih programa o tome se ozbiljno razmišlja, vode se određene aktivnosti na pojedinim fakultetima. Mislim da će to u budućnosti biti naša obaveza, posebno na onim programima na kojima se upisije mali broj studenata“, rekao je Kulić.

Govoreći o akademskoj godini koja je u toku, Kulić je izrazio zadovoljstvo, jer su upisana 1.162 studenta, što je za oko 10 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

„Nadam se da ćemo u akademskoj 2023/2024. godini povaćati broj upisanih studenata. Radimo intenzivnu kampanju i danas počinjemo sa manifestacijom `Dani otvorenih vrata` u Doboju, zatim 17. marta u Bijeljini, 24. marta u Trebinju i završna na Palama 31. marta“, rekao je Kulić.

On je napomenuo da je ove godine ranije krenula kampanja promocije Univerziteta tokom koje će budućim studentima biti ukazano na činjenicu da će na ovoj visokoškolskoj ustanovi dobiti kvalitetno znanje, o čemu svjedoče i uspjesi na međunarodnim rang-listama.

Kulić je istakao i da je važno budućim studentima skrenuti pažnju na to da na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj – Istočnom Sarajevu i Banjaluci, imaju besplatno školovanje i smještaj u studentske domove, te da će svi od nastavnog kadra do administracije biti maksimalno njima posvećeni.

OČEKUJE SE ZAVRŠTETKA IZGRADNJE JOŠ JEDNOG STUDENTSKOG DOMA

Govoreći o studentskom smjetšaju, Kulić je izrazio nadu da bi izgradnja Studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, bar kada je riječ o građevinskim radovima, trebalo da bude ubrzo završena i da će se krenuti u njegovo opremanje.

„Nadam se da će za studente koji budu upisivali narednu akademsku godinu već biti spremno“, rekao je on.

Kulić je izrazio nadu da će do kraja ove godine biti završena i zgrada Rektorata, Muzičke akademije i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

„Realizacija tog projekta je počela, ide se normalnom dinamikom. Jako važno da se to završi kvalitetno“, naveo je Kulić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare