Potrebna saradnja komunalnih preduzeća i lokalne samouprave

0

U sektoru vodnih usluga u BiH neophodan je sistemski pristup jačanju kapaciteta koji će doprinijeti unapređenju operativnog i finansijskog poslovanja javnih komunalnih i vodovodnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave s ciljem prevazilaženje izazova i problema, istakla je danas na Jahorini Bojana Kondić Panić.

Panićeva, koja je predavač na obuci za razvoj kompetencija izabranih opštinskih zvaničnika za usluge vodosnabdijevanja, navela je da je bitno da se kroz različite infrastrukturne projekte omogući stabilno i funkcionalno poslovanje komunalnih preduzeća, koje neće biti moguće bez jasne saradnje između komunalnih preduzeća i lokalnih samouprava.

„Naglasak obuke je da se stavi do znanja da je glavna odgovornost jedinica lokalne samouprave, koje su većinski vlasnici komunalnih preduzeća“, rekla je Panićeva prije početka obuke na Jahorini.

Ona je navela da više od 40 odsto stanovništva BiH nema pristup sigurnoj vodi, da je manje od 40 odsto priključeno na kanalizacioni sistem, te da je mnogo vodovoda u BiH na granici likvidnosti ili je već u stečaju.

Prema njenim riječima, međunarodne organizacije su prepoznale značaj unapređenja stanja u ovom sektoru.

Ona je navela da se današnja obuka organizuje u okviru projekta „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdijevanje i sanitacije“, kojoj prisustvuju predstavnici i odbornici u skupštini 11 opština.

Panićeva je rekla da se na obuci fokusiraju na zakonske obaveze izabranih zvaničnika radi njihovog daljeg upoznavanja sa potrebama unapređenja efikasnosti rada komunalnih preduzeća za pružanje kvalitetnih usluga.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Nataša Bogdanović Trifković rekla je da je opština 100 odsto vlasnik komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, kao i ostalih komunalnih preduzeća na području ove opštine.

Ona dodaje da su na zavidnom nivou odnosi lokalnih zajednica i svih komunalnih preduzeća.

Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je u hotelu „Termag“ na Jahorini sa partnerskim agencijama obuku za razvoj kompetencija izabranih opštinskih zvaničnika za usluge vodosnabdijevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare