Potrebna reforma Instituta za nestala lica BiH

0

TRNOVO – Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je danas u Trnovu da je potrebna reforma Instituta za nestala lica BiH jer je od njegovog formiranja 1. januara 2008. godine došlo do naglog zastoja i opstrukcija u procesu traženja nestalih, na štetu srpskog naroda.
„Od 2008. godine do danas pronađeno je tek 298 lica srpske nacionalnosti, pa kad se to bolje razmotri vidjećemo da za narednih 70 godina neće doći do napretka u traženju nestalih, ako se bude radilo ovim tempom“, upozorio je Lazić.

Lazić je podsjetio da je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nakon rata potraživala 5.480 nestalih lica, da bi taj broj danas bio 1.670.

Govoreći o zapošljavanju djece poginulih boraca, Lazić je rekao da je na osnovu komponente samozapošljavanja posao dobilo oko 620 djece iz ove kategorije. Pri kraju je realizacija javnog poziva za zapošljavanje na nivou Republike Srpske, a do juče je bilo prijavljeno 583 djece za tri komponente, samozapošljavanje, zapošljavanje kod poslodavaca i pripravnički staž.

Na tribini o procesu traženja nestalih lica, procesuiranju ratnih zločina i zapošljavanju djece poginulih i nestalih boraca u Trnovu danas je ukazano na nebrigu i nemar opštinske vlasti, ali i grada Istočno Sarajevo prema članovima Organizacije.

„U Trnovu duže vrijeme ima 12 neuseljenih stanova, a mi imamo porodica kojima su potrebni ti stanovi. Međutim, opstrukcijom opštinskih organa u Trnovu ti stanovi su i dalje prazni“, rekao je Lazić i dodao da je Trnovo jedina opština u Srpskoj koja nije pokrenula proceduru dodjele stanova u trajno vlasništvo.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Joka Prorok rekla je da je razočarana i ogorčena ignorantskim odnosom vlasti u Trnovu, ali i Uprave grada Istočno Sarajevo.

Zamjenik predsjednika Organizacije u Trnovu Goran Timotija podsjetio je da je Trnovo u protekom ratu veoma postradalo i da je poginulo 186 srpskih boraca i 124 civila.

„Bilo je brutalnih zločina nad Srbima, čerečenja, odsijecanja glava i drugih strahota, ali za to niko od muslimanskih fanatika nije odgovarao, a jedini sudski proces vodi se protiv grupe na čelu sa bivšim šefom policije u Trnovu Edhemom Godinjakom, što mi pomno pratimo“, rekao je Timotija.

On je naveo da se na području Trnova još traga za 11 nestalih Srba.

Timotija je naveo da u Trnovu još nije izgrađen spomenik kao znak sjećanja na mnogobrojne srpske žrtve u odbrambeno-otadžbinskom ratu, iako je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, sa tadašnjim ministrom Boškom Tomićem na čelu, prije 10 godina opštini doznačilo 10.000 KM na ime izgradnje spomen-obilježja.

Slavojka Dragović, koja je izgubila devetnaestogodišnjeg sina na Rogoju, 30. jula 1992. godine, na Ognjenu Mariju, kaže da još ne može da zaboravi taj gnusni zločin jer je mrtvog sina pronašla zadavljenog.

„Sto sam puta govorila o tom zločinu, ali nikad niko za to nije odgovarao. Kako se stvari odvijaju naše porodice imaju sve manje nade da će se neko pobrinuti o njima i njihovim egzistencijalnim problemima“, kaže Dragovićeva.

Starica LJubica Golijanin /78/ ni danas ne može da se pomiri sa gorkom i tragičnom sudbinom jer je od ruke muslimanskih fanatika ostala bez tri sina i kćerke.

„Muslimani su mene i moju kćer, zajedno sa komšijama htjeli žive da zapale benzinom. Zavili su me u crno, djece više nemam, ali imam četvoro unučadi“, rekla je baka LJubica.

Ona je dodala da je nikad niko nije pitao ništa u vezi sa smrću svoje djece i zločinima muslimanskih snaga u Trnovu.

Milenko Golijanin još traži oca, invalida bez desne noge, koji je nestao u muslimanskoj ofanzivi 1992. godine, od kada mu se gubi svaki trag.

Učesnici tribine, koju je organizovala Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo, diskutovali su i o stambenom zbrinjavanju, posthumnim odlikovanjima, saradnji Organizacije sa lokalnim vlastima, kao i srodnim nevladinim organizacijama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare