Potreban zakon o olimpijskom centru

1

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas na Jahorini da je potreban zakon o Olimpijskom centru /OC/ „Jahorina“ jer će njime biti riješeni svi problemi sa kojima se suočava ovaj centar.

Ona je izjavila novinarima da je na sastanku sa rukovodstvom OC „Jahorina“ i načelnicima opština Pale i Trnovo Boškom Jugovićem i Dragomirom Gagovićem zaključeno da se izradi zakon o OC „Jahorina“, koji će biti upućen u javnu raspravu.

Golićeva je navela da je u izradu prvog zakona o OC „Jahorina“ potrebno uključiti četiri do pet resora u Vladi Srpske.

„Taj zakon treba da prođe kompletnu javnu raspravu na ovom području koji pokriva OC, a i sve relevantne institucije“, rekla je Golićeva.

Navodeći da ovakav zakon postoji u Srbiji i drugim zemljama u okruženju, ona je ukazala da će sve što je u vlasništvu opština Pale i Trnovo i dalje tako ostati u vlasničkom smislu.

„OC je u nadležnosti Vlade Republike Srpske koja u funkciji Skupštine akcionara daje saglasnost za sve važne uloge“, podsjetila je Golićeva.

Ona je naglasila da će biti izrađen i dokument ili novi plan koji bi regulisao gdje ima, a gdje nema gradnje.

„Od 1. jula 2018. godine za svaki izgrađeni objekat ili nadstrešicu inspekcijski organi su dužni da izdaju nalog za rušenje. Ne smijemo dopustiti da Jahorina bude devastirana“, naglasila je Golićeva.

Ona je saopštila da je na današnjem sastanku razgovarano kako razvijati infrastrukturu i oživjeti OC „Jahorina“, a sve s ciljem održivog razvoja kompletnog područja Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

„Ne razumijem neke koji se protive ideji da se Jahorina proglasi parkom prirode, odnosno da se ovo područje zaštiti od dalje devastacije“, rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, potrebno je dati maksimum i da ovaj prostor ojača kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi.

„Sigurno će Vlada Republike Srpske, zajedno sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, učiniti sve da bude spriječena devastacija ovog prostora, da ne bude više smeća pored puta za Jahorinu“, istakla je Golićeva.

Golićeva je poručila da Republiku Srpsku treba zaštititi od svih zagađivača, te naglasila da postoji zakonsko rješenje kojim se pojačava uloga inspekcijskih organa i inspektora za šumu.

„Drvoprerađivači su bili glavni akteri koji su spriječili da se zaštiti ovo područje. Nećemo dozvoliti da budu uništena pluća Republike Srpske“, istakla je Golićeva.

Golićeva je sa direktorom OC „Jahorina“ Dejanom LJevnaićem i predsjednikom Nadzornog odbora Nedeljkom Elekom posjetila svih sedam značajnih infrastrukturnih projekata na Jahorini od kojih je trenutno najveći i najznačajniji izgradnja prve kabinske gondole radnog naziva „Javor-Partizan“, kojom će kapacitet skijališta biti povećan za 2.700 skijaša na čas i biće jedina koja će raditi kada duvaju jaki vjetrovi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Uvesti u Olimpijski zakon i visinu plata radnika ,koje gazde placaju minimalno u toku najvece zimske sezone, a oni zgrcu ogromne pare. Sto vise zaradjujes ,trebas vise platiti zaposlene radnike.Tako bi trebalo da bude. NE TREBA DOZVOLITI DA NASI RADNICI BUDU JEFTINA RADNA SNAGA U TOKU SEZONE.