Потражња већа од понуде, станови у новоградњи до 2.500 КМ

6
Илустрација

Потражња за становима на Палама је већа од понуде, али цијене већ двије године стагнирају и у новоградњи се крећу од 2.300 до 2.500 КМ по метру квадратном, изјавио је Срни економиста и експерт за некретнине Срђан Чегар.

Чегар је рекао да је највећа потражња за гарсоњерама до 25 квадратних метара, затим за становима од 35 до 45 квадрата, те онда онима површине од 50 до 60 квадратних метара.

Када је ријеч о старијој градњи, Чегар је навео да су ту цијене јефтиније и крећу се од 1.800 до 2.100 КМ, а понеки стан се може наћи и за 1.500 КМ.

Чегар је истакао да се осим станова, на подрују општине Пале траже и гараже јер има мало мјеста за паркинг, а цијена је 1.000 КМ по квадрату, док потражња за пословним просторима, којих је већи број неискориштен, није велика.

Према његовим ријечима, нове станове у великом броју купује дијаспора, чак и по два/три, затим млади брачни парови, те људи који су препознали да је то добар облик штедње па купе некретнину и издају.

Чегар је навео да је цијена станова у Републици Српској у просјеку порасла за хиљаду КМ по метру квадратном.

„Цијена станова 2020. године износила је 1.400 КМ, за вријеме вируса короне 2021. године била је 1.500 КМ, док је 2022. године просјечна цијена квадрата станова на Палама била испод 2.000 КМ“, истакао је Чегар.

Чегар је истакао да су цијене стабилне и да стагнирају већ двије године, оцијенивши да би оне биле ниже уколико би градитељи направили већи фонд станова.

Када је ријеч о Јахорини, Чегар је навео да је цијена метра квадратног стамбеног просроа на бољим позицијама око 2.500 до 3.000 евра и да је понуда велика, али да ће цијене пасти због слабе потражње.

Чегар је истакао да се све више траже плацеви у Врхпрачи која је крак Јахорине, наводећи да су ту цијене порасле у посљедње три године. „Врхпрача је ушла у четврту зону и ту је одређена регулација када је ријеч о општини, а предвиђене су и цијене за земљиште“, закључио је Чегар.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
6 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ko ih potražuje i ko ih kupuje i za šta ih ovdje kupuje ja ne razumijem, prošetajte se uveče po Palama pogledajte te nove zgrade pa u dvije trćine tih stanova nema niko ili žive u mraku i ne pale svjetlo uveče?

U pravu si ne pale svjetlo jer preplate kvadrat, i onda nemaju za struju.

Pa izdaju stan na dan, a ne stan na noć. Zato nema svjetla. 🤣🤣

„ те људи који су препознали да је то добар облик штедње па купе некретнину и издају.“ Ovo je zanimljiva konstatacija. To mozda izgleda tako ko je kupio prije 5 godina a izdaje sad. Ali ako sad kupis stan od 40kv za 100 hiljada, i izdajes ga po u vrh glave 400KM, treba ti oko 20 godina da ga otplatis ali da je uvijek izdat i naravno da ga unaprijed platis gotovinom. I da mu nikad ne treba renovacija osim krecenja, tj da stalno imas idealne stanare. I pod uslovom da svake godine pomalo dizes kiriju. A ako ga otplacujes na kredit, onda sa 400KM mjesecno mozes bukvalno samo da placas kamatu, i to samo ako nije veca od 5%. Tj nikad ga neces otplatiti, bukvalno, sto neces na tu kiriju dodati jos bar toliko, i opet ce trajati 20 godina. E sad, ova gore matematika nece biti tacna, i moze da bude totalna fula ako ce sadasnja povisoka inflacija da vjecno traje. U tom slucaju kad se danas zaduzis za 100 000, sto sad mnogima izgleda mnogo, taj dug poslije 10 godina cak i da u medjuvremenu nista ne otplatis ce realno biti duplo manji ako ti se u medjuvremenu… Čitaj dalje »

naravoucenije samo kes

a tebi opet kada pukne film prodas i dobar si,pa za koliko god.nije isto kupiti m2 na papiru, temeljima ili u gotovoj fazi.e sad, sto je ovo sad najstrasnije pranje para od tri tacke to je vec druga prica..