Potpisani ugovori o stipendiranju sa 34 studenta

0

VLASENICA – Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević potpisao je danas ugovore sa 34 nova studenta koji su dobili stipendiju za školsku 2020/2021. godinu u mjesečnom iznosu od 100 KM.

Kraljević je izjavio novinarima da će se stipendije isplaćivati u narednih osam mjeseci, te da opština trenutno stipendira 70 studenata, za šta je u budžetu namijenjeno više od 70.000 KM.

„Mi stipendiramo već petu generaciju studenata, osnovaca i srednjoškolaca shodno našim mogućnostima. Stipendiramo i učenike generacije u osnovnoj i srednjoj školi, te djecu iz porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida“, izjavio je Kraljević.

On je dodao da opština prati školovanje svih studenata koje stipendira i da im je cilj da im po završetku školovanja omoguće da nastave rad na području ove opštine i tako daju doprinos svojoj lokalnoj zajednici.

Predsjednik Skupštine opštine Goran Đurić rekao je da mu je drago što su među stipendistima i studenti Šumarskog fakulteta u Vlasenici.

„Mi imamo obavezu da, kada stipendisti završe studije, stvorimo sve uslove za njihov povratak. Potrudićemo se da svim resursima i kapacitetima u narednom periodu stvorimo ekonomski ambijent i da otvaramo nova radna mjesta da bi svi ovi studenti nakon završetka došli u Vlasenicu i zasnovali radni odnos, stvorili porodicu i da zajedno razvijamo i jačamo našu lokalnu zajednicu“, izjavio je novinarima Đurić.

Obaveza studenata koji dobijaju stipendiju od opštine Vlasenica je da upisuju godinu za godinom i da budu redovni studenti. U odnosu na prošlu godinu, 34 studenta su izgubila stipendiju, jer nisu dali uslov.

Student druge godine Geografije u Beogradu LJeposava Plakalović kaže da joj je prosjek ocjena 9,28 i da je na osnovu toga dobila stipendiju koja će joj mnogo značiti.

Danas su potpisani ugovori o stipendiranju i sa tri učenika generacije osnovne i srednje škole.

Učenik prvog razreda Gimnazije Svjetlana Prodanović u osnovnoj školi proglašena je za učenika generacije, što joj je omogućilo dobijanje opštinske stipendije. Ona kaže da je zahvalna opštinskoj upravi na stipendiji koja će njenoj porodici popraviti kućni budžet.

Opština Vlasenica je novim budžetom osnovala poseban fond za stipendiranje talentovanih učenika sa 3.000 KM. Krajem januara očekuje se i pokretanje omladinskog centra u Vlasenici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments