Potpisani sporazumi sa predstavnicima lokalnih zajednica

0

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović potpisala je danas pojedinačne sporazume o finansiranju projekata donatorskim sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 9,3 miliona evra sa gradonačelnicima i načelnicima 42 jedinice lokalne samouprave.

Vidovićeva je istakla da je Srbija, u okviru mehanizma saradnje, Srpskoj do sada odobrila 24,4 miliona evra donatorskih sredstava, što je od izuzetnog značaja.

„Neizmjerno sam zahvalna Srbiji što nam u kontinuitetu pomaže. Sredstva od 9,3 miliona evra biće utrošena na realizaciju projekata koje su kandidovale lokalne zajednice“, rekla je Vidovićeva novinarima u Banjaluci.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izrazio je zadovoljstvo što je nastavljena uspješna saradnja Srpske i Srbije.

„Srbija od 2014. godine ulaže značajna sredstva za realizaciju projekata u Republici Srpskoj. Vjerujem da će ta sredstva biti utrošena na dobrobit građana, a sve ovo pokazuje koliko je Srbija privržena Republici Srpskoj“, naglasio je Nikolić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je ovaj grad dobio 900.000 evra za realizaciju dva projekta.

„Manji projekat, čija je vrijednost 100.000 evra, odnosi se na izgradnju dječijeg vrtića u Domu za nezbrinutu djecu `Rada Vranješević`. Veći projekat u iznosu od 800.000 evra odnosi se na izgradnju tronamjenskog objekta u naselju Petrićevac, a riječ je o mjesnoj zajednici, ambulanti porodične medicine i vrtiću“, naveo je Radojičić.

On je dodao da je dio sredstava za realizaciju projekata obezbijedio i grad Banjaluka.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević zahvalio je Vladi Srbije za kontiniranu pomoć opštinama u Srpskoj.

„Naša opština dobila je 300.000 evra za rekonstrukciju školskih objekata i nabavku sanitetskog vozila. Vjerujem da će sličnih projekata biti i u budućnosti“, rekao je Miličević.

Sporazume o finansiranju projekata donatorskim sredstvima potpisali su gradonačelnici Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Zvornika i Istočnog Sarajeva.

Sporazume su potpisali i načelnici opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Kneževo, Šipovo, Mrkonjić Grad, Teslić, Petrovo, Brod, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Pelagićevo, Bratunac, Vlasenica, Milići, Šekovići, Trnovo, Pale, Foča, Rogatica, Kalinovik, LJubinje, Istočni Stari Grad, Čajniče, Čelinac, Bileća, Kostajnica, Gacko, Ribnik, Novo Goražde, Osmaci i Lopare.

Vlada Srbije odobrila je 9,3 miliona evra Republici Srpskoj kao jednokratnu pomoć radi realizacije započetih projekata u okviru mehanizma saradnje na osnovu Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srpske i Srbije.

Srbija je u okviru mehanizma saradnje Srpskoj do sada odobrila 24,4 miliona evra donatorskih sredstava koja su realizovana putem Ministarstva finansija Republike Srpske.

Donacije su usmjerene za realizaciju kapitalnih projekata najvećim dijelom u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare