Potpisani sporazumi o saradnji Beograda, Istočnog Sarajeva i Sarajeva

0

U Beogradu je danas potpisan sporazum između gradova Beograd, Istočno Sarajevo i Sarajevo o saradnji u realizaciji projekta Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF/ 2019, koji će biti održan u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a potpisano je i niz sporazuma o saradnji Beograda i Sarajeva.

Sporazum o saradnji u realizaciji projekta „EJOF 2019“ u Skupštini grada Beograda potpisali su gradonačelnici Beograda Siniša Mali, Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka.

Memorandum o saradnji Beograda i Sarajeva potpisali su Mali i Skaka, a predstavnici institucija ova dva grada potpisali su i niz drugih sporazuma iz oblasti kulture, turizma i nauke, kojima će saradnja ova dva grada biti konkretizovana.

Mali je poslije potpisivanja izjavio da je prezadovoljan napretkom odnosa u posljednjih desetak dana između Beograda i Sarajeva jer su za vrlo kratko vrijeme potpisani konkretni sporazuma u oblasti kulture, saradnje narodnih pozorišta, filharmonije, turističkih organizacija, organizaciji EJOF-a i o saradnji dva grada.

„Prvi put vidim konkretne planove saradnje za budućnost i to umnogome doprinosi regionalnoj saradnji i stabilnosti. Kada imate dva glavna grada koja dele istu viziju, razmenjuju iskustva, rade za dobrobit svojih građana i zemalja, onda se i ceo region menja“, rekao je Mali za Srnu.

On je naveo da region mora da nastupa zajedno jer je tako konkurentniji, te dodao da glavni gradovi u regionu mogu da zajednički nastupaju na trećim tržištima, da predstavljaju svoje zemlje i region, potencijale u turizmu i kulturi.

„Srbija je velika i BiH je velika, ali relativno smo mali u odnosu na druge zemlje. Zajedno smo jači. Vreme je da gledamo u budućnost i da se bavimo nekim stvarima vezanim za buduće generacija i decu“, dodao je on.

Mali je naveo da Sporazum Beograda sa Istočnim Sarajevom i Sarajevom o omladinskoj olimpijadi govori kako na pravi način mogu zajedno da se riješe problemi i istakao da je taj sportski događaj sjajna prilika da svi zajedno sarađuju i da kao region imaju korist od toga.

„Sve što je bilo u prošlosti neka ostane iza nas, ovo su prvi koraci, prvi sporazumi, koji će definisati saradnju i glavnih gradova i zemalja u regionu u narednim decenijama. Realizacija sporazuma kreće odmah“, rekao je Mali, dodajući da se razgovara o organizaciji Dana Beograda u Sarajevu i obrnuto.

On je rekao da će predstavnici Turističke organizacije Srbije u Kini predstavljati i BiH jer kineski turisti hoće da vide i Sarajevo i Beograd.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da potpiše sporazum o saradnji kada je riječ o organizacija olimpijade mladih 2019. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

„To je za nas jedan od najvećih događaja u narednom periodu koji nas vraća na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima, ali i prilika da se promovišu turistički potencijali na području i Istočnog Sarajeva i Sarajeva i njihovih olimpijskih planina Jahorine, Bjelašnice, Dvorišta, Igmana i gradova“, dodao je Vuković.

On je rekao da su Srbija i Beograd u tome jako važni, te podsjetio da je tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Istočnom Sarajevu dobijena podrška od Srbije, kao i od predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića organizaciji tog velikog takmičenja.

„Sada sve to finalizujemo podrškom Beograda gradovima Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Očekujemo i tehničku pomoć jer Beograd ima uskustvo u organizaciji ljetnje olimpijade i biće veoma korisna podrška Beograda“, dodao je Vuković.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da vjeruje da je ovo početak dobre prakse koju će gradovi u regionu nastaviti u budućnosti s ciljem udruživanja regiona u zajedničko tržište.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković danas će u Beogradu prisustvovati i konferenciji „Beogradski investicioni dani“ u Centru „Sava“, gdje će se predstaviti gradovi Beograd, Sarajevo, Zagreb, Tirana i Podgorica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare