Potpisan ugovor za rekonstrukciju vodovoda

0

SOKOLAC – Na Sokocu su danas potpisani ugovori o izvođenju radova na projektu rekonstrukcije vodovodnog i kanalizacionog sistema na području ove opštine, ukupne vrijednosti 5,9 miliona KM.

Riječ je o radovima u okviru projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“, koji će biti realizovan u 29 opština Srpske i finansiran iz sredstava Evropske investicione banke.

Ugovore o izvođenju radova potpisali su načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica i predstavnicima firmi „AA-komerc“ sa Pala i „Rajak-vob“ iz Sokoca.

Osim ovih, potpisan je i ugovor o nabavci i ugradnji opreme na vodovnoj mreži vrijednosti 259.431 KM s ciljem zamjene dotrajale opreme, armatura i kućnih vodomjera.

Bjelica je rekao novinarima da radovi predviđaju prepajanje vodovodnog sistema Knežina na vodovodni sistem Sokolac, kao i rekonstrukciji primarnog distributivnog cjevovoda Sokolac – Podromanija, vrijednosti 664.722 KM.

On je naveo da će 50 odsto sredstava za ovaj projekat biti obezbijeđeno kreditom Evropske investicione banke, 35 odsto čine grant sredstva, dok opština učestvuje sa 15 odsto.

Prema njegovim riječima, rok za završetak radova je šest mjeseci od momenta potpisivanja ugovora.

Bjelica očekuje da će biti potisani ugovori za realizaciju treće komponente ovog projekta, te da će biti ostvarene uštede u prvoj i drugoj komponenti.

„Dio sredstava bi bio preusmjeren u rekonstrukciju vodovodnih mreža u sokolačkim Mjesnim zajednicama Podromanija i Bjelosavljevići i na postavljanje cjevovoda kroz industrijsku zonu“, rekao je Bjelica.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Mihić, koja rukovodi timom za upravljanje projektom „Vodovod i kanalizacija u Srpskoj“, kaže da je riječ o kompleksnom projektu koji će biti realizovan u 29 opština.

Ona je navela da će u ovim opštinama biti provedeni tenderi, urađene studije izvodljivosti ili projektna dokumentacija.

Prema njenim riječima, ovaj projekat bi trebalo da riješi strateške probleme sa vodovodom i kanalizacijom.

Mihićeva je podsjetila da je vrijednost ovog projekta 100 miliona evra, od čega su 50 miliona evra kreditna sredstva Evropske investicione banke, 35 miliona evra grant sredstva, a 15 miliona evra sredstva opština.

Predstavnik firme „AA-komerc“ sa Pala Aleksandra Čvoro rekla je novinarima da je cilj projekta smanjenje gubitaka vode na dotrajaloj vodovodnoj mreži.

Ona je dodala da je planirana ugradnja vodomjera kako bi bili kontrolisani gubici vode.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare