Potpisan ugovor o prenosu prava vlasništva za 40 stanova u naselju Kalate

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas potpisan ugovor o prenosu prava svojine na nepokretnostima i o prenosu prava vlasništva nad osnovnim sredstvima, a riječ je o višeporodičnom stambenom objektu sa 40 stanova u naselju Kalate ukupne vrijednosti 2,5 miliona KM.

Ugovor su u okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja potpisali direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurović.

Iz Sekretarijata je saopšteno da je višeporodični stambeni objekat sa 40 stanova u naselju Kalate useljen u aprilu prošle godine, kao i da su stanovi opremljeni osnovnim namještajem i kućanskim aparatima i priključeni na sistem centralnog grijanja.

Ovim ugovorima pravo svojine nad pomenutim stambenim objektom, kao i pravo vlasništva nad osnovnim sredstvima, namještajem i aparatima za domaćinstvo je preneseno na opštinu Višegrad.

Čordaš je istakao da je ovo jedan od najvažnijih projekata koje sprovodi Sekretarijat.

„Glavni cilj je da se zatvore svi alternativni vidovi stanovanja i da njihovi korisnici dobiju trajno stambeno rješenje. Zgrada u Višegradu je useljena u aprilu prošle godine, a ovo je još jedan korak između institucija koji je neophodan kako bi sve funkcionisalo kako treba“, rekao je Čordaš.

On je podsjetio da je Republički sekretarijat zajedno sa Vladom Republike Srpske finansirao brojne projekte koji su od značaja za svakodnevni život raseljenog stanovništva i da je planirana saradnja s ovom opštinom i u narednom periodu.

Đurević je izrazio zahvalnost Vladi Srpske i direktoru Sekretarijata koji su zajedničkom saradnjom uspješno završili projekat od velikog značaja za opštinu.

On je istakao da je Višegrad učestvovao u obezbjeđivanju zemljišta, projektne dokumentacije i potrebnih dozvola za izgradnju zgrade.

„Na području Višegrada postoji potreba za novim ulaganjima, tako da će i u narednom periodu konkurisati za određene projekte kojima bi bilo riješeno pitanje porodica i pojedinaca koji žive u veoma teškim uslovima“, dodao je Đurević.

U saopštenju se navodi da se pojekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja finansira iz kreditnih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope, dok će stambeno trajno biti zbrinute 703 porodice na području Republike Srpske.

Od ukupnih sredstava Srpskoj je pripalo više od 57 miliona KM, od čega je kreditno zaduženje više od 35 miliona KM, a 21 milion KM su doprinosi lokalnih zajednica kroz zemljište, zgrade, plaćanje dozvola, saglasnosti i druge troškove vezane za izgradnju i infrastrukturu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare