Potpisan ugovor o nabavci sanitetskih vozila za šest domova zdravlja

0

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić potpisao je u ponedjeljak u Banjaluci ugovor sa direktorom firme „Auto-dijelovi i servis-BL“ Željkom Savićem o nabavci sanitetskih vozila za šest domova zdravlja u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti 448.300 KM. Bogdanić je istakao da su sanitetska vozila namijenjena opštinama Prnjavor, Čelinac, Pale, Han Pjesak, Rudo i Šekovići.

„Ovo su sredstva Svjetske banke, koja su ostala iz projekta izgradnje i rekonstrukcije domova zdravlja i ambulanti porodične medicine. Dobili smo saglasnost, sproveli proceduru, a `Auto-dijelovi i servis-BL` su najpovoljniji dobavljač, dok je ukupna vrijednost 448.300 KM“, rekao je Bogdanić.

On je naveo da je resorno ministarstvo obezbijedilo 70 odsto sredstava potrebnih za nabavku ovih vozila, dok su ostatak novca izdvojile lokane zajednice.

Bogdanić je izrazio očekivanje da će saradnja Vlade Srpske i lokalnih zajednica u budućnosti biti dobra i da će oni razumjeti potrebu da sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja idu prvenstveno za zaštitu zdravlja stanovništva, a onda za sve drugo.

„Imali smo dogovor sa Vladom Srbije da oni nabave 12 sanitetskih vozila. Bilo je obuhvaćeno ukupno 18 domova zdravlja, a išlo se prema domovima zdravlja kojim su najpotrebnija sanitetska vozila“, rekao je Bogdanić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Bogdanić je rekao da će 10. novembra na zajedničkoj sjednici Vlada Srpske i Srbije provjeriti zašto je došlo do zastoja, odnosno dokle se stiglo u vezi sa nabavkom 12 sanitetskih vozila.

On je dodao da bi na taj način trećina domova zdravlja u Srpskoj bila snabdjevena novim sanitetskim vozilima.

Direktor firme „Auto-dijelovi i servis-BL“ Željko Savić je rekao da je 14 sedmica nakon zaključivanja ugovora rok za isporuku šest sanitetskih vozila marke „reno master“ koja posjeduju najsavremeniju opremu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović je rekao da ova lokalna zajednica nije imala dilemu da li da učestvuje sa 30 odsto sredstava u nabavci sanitetskog vozila za Dom zdravlja Pale, dodavši da je taj novac već doznačen.

„To vozilo će poboljšati kvalitet usluge u zdravstvu u opštini Pale, s obzirom i na Jahorinu i predstojeću turističku sezonu“, rekao je Jugović.

Direktor Doma zdravlja Čelinac Draško Kuprešak je rekao da je današnje potpisivanje ugovora o nabavci sanitetskog vozila dobar primjer saradnje Vlade Srpske, resornog ministarstva, lokalnih uprava i zdravstvenih ustanova na zadovoljstvo javnog interesa, odnosno pacijenata.

On je rekao da svi manji domovi zdravlja, posebno oni u opštinama do 20.000 stanovnika muku muče sa dostupnošću i raspoloživošću Službe hitne medicinske pomoći, ističući da će ovo vozilo poboljšati sve aspekte u radu ekipa hitne medicinske pomoći.

„Dom zdravlja Čelinac je u posljenje dvije godine napravio organizacioni iskorak i formirali smo posebne timove i ekipe koje rade u Službi hitne medicinske pomoći. Uveli smo institut pripravnosti i na taj način prevazišli aktuelne probleme, a to je izlazak kompletnih ekipa na teren i pružanje zdravstvene zaštite za akutno ugrožene pacijente“, rekao je Kuprešak.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare