Potpisan ugovor o drugoj fazi izgradnje toplovoda

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović i LJubiša Tanić, predstavnik konzorcijuma izvođača radova paljanskog „Grijanjeinvesta“ i banjalučke „Termotehnike“, potpisali su danas ugovor o izgradnji druge faze toplovoda na Palama za potrebe izmještanja postojeće toplane, ukupne vrijednosti 1.100.000 KM.

Jugović je izjavio novinarima da će opština Pale drugu fazu finansirati iz vlastitih sredstava i da je rok za izvođenje radova 90 dana od uvođenja u posao.

On je istakao da novi toplovod treba da poveže buduću i postojeću toplanu kako bi stara mogla definitivno biti izmještena.

Jugović je naveo da će na ovaj način biti stvoreni uslovi za izmještanje sadašnje toplane koja pokriva 6.000 metara kvadratnih zemljišta i predstavlja teškoću za život Paljana pogotovo onima koji žive u neposrednoj blizini.

„Ne samo da ćemo izmjestiti toplanu, nego ćemo i u ekološkom smislu ispuniti sve zahtjeve svjetskih standarda“, poručio je Jugović.

On je ukazao da sadašnja toplana ima gubitke od 50 odsto jer je riječ o starom postrojenju, dok će najsavremenija toplana imati stepen korisnog dejstva oko 95 odsto i biti izgrađena u skladu sa najnovijim normama.

Prema njegovim riječima, projekat izgradnje nove toplane koja ide po fazama radi se studiozno i može biti školski primjer ne samo na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, Republike Srpske i šire kako treba da se radi.

Tanić je izrazio zadovoljstvo što su ponovo izabrani za izvođača gradnje druge dionice toplovoda, te dodao da će sa drugom dionicom imati više od dva kilometra izgrađenog toplovoda do planirane buduće lokacije.

„Kroz projekat izgradnje ove dionice predviđeno je da se pozabavimo ne samo izmještanjem postojeće toplane nego kroz ažuriranje postojećih studija da obuhvatimo sva naselja koja se nalaze na grejnom području sadašnje i buduće toplane. Želimo dati prijedloge rješenja i naselja koja nisu trenutno na sistemu daljinskog grijanja“, rekao je Tanić.

Tanić je naveo da radovi neće početi prije proljeća u zavisnosti od vremenskih prilika, te da će do tada intenzivno raditi na teorijskom dijelu, ažuriranju podataka, intenzivnom radu sa opštinom o planovima budućih naselja koja će biti snabdjevena iz buduće toplane.

On je naglasio da će sve to biti veliki izazov za njih, ali će im podršku pružiti profesor u penziji sa Mašinskog fakulteta u Beogradu Branislav Živković koji će voditi stručni dio tima za izradu tehničkog dijela studije.

Živković je istakao da je daljinsko grijanje jedno od najvažnijih infrastrukturnih projekta za gradove jer omogućava stanovnicima lagodniji život.

On kaže da je to najkomforniji vid grijanja jer nema nabavke goriva, prljanja grada, bacanja pepela sa žarom, a rješenje koje će se primijeniti na Palama biće i u ekološkom pogledu izuzetno kvalitetno.

Živković je pojasnio da će toplana kao gorivo moći da koristi biomasu, ali i prirodni gas.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i direktor firme „Termotehnika“ iz Banjaluke Boriša Janković i direktor Gradske toplane Pale Boris Gojković.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare