Potpisan sporazum za podršku studentima Filozofskog fakulteta Pale

1

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović potpisali su danas na Palama Sporazum o stručnoj i naučnoj saradnji radi omogućavanja kontinuiranog i praktičnog obrazovanja studenata i njihovog što boljeg osposobljavanja za samostalan rad po završetku studija.

Šarović je istakao da će studentima sa Filozofskog fakulteta biti omogućeno prenošenje znanja različitih sektora u Ministarstvu, posebno onih koji se odnose na međunarodnu politiku, međunarodne ekonomske odnose, bilateralne i multilateralne odnose.

„Sa svoje strane možemo izaći u susret i pružiti priliku mladim studentima da, osim onoga što nauče na Fakultetu, uz pomoć prakse vide kako funkcionišu institucije, u ovom slučaju institucija u okviru Savjeta ministara“, rekao je Šarović novinarima i dodao da je znanje najveće bogatstvo jedne zemlje i da taj kadar izlazi sa Filozofskog fakulteta na Palama.

On je naglasio da je najporaznije za jedno društvo to što veliki broj ljudi sa svojim znanjem napušta Republiku Srpsku i to znanje prenosi u neke druge zemlje.

Mastilović je zahvalio Šaroviću što je prepoznao značaj Filozofskog fakulteta, kao najvećeg na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, i jednog od najznačajnijih republičkih institucija koja funkcioniše u istočnom dijelu Republike Srpske.

On je rekao da su danas potpisali Sporazum o saradnji koja se odnosi na praksu više od 20 studenata studijskog programa Politikologija i međunarodni odnosi.

Prema njegovim riječima, detalji prakse i termini kada će studenti Politikologije i međunarodnih odnosa i novinarstva i na koji način volontirati u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odučivaće predstavnici katedre Polititikologije i služba ministra Šarovića.

„Sličan sporazum potpisan je i sa Ministarstvom inostarnih poslova BiH tako da očekujemo da kroz dva ministarstva prođu svi studenti politikologije i međunarodnih odnosa jer će na taj način dobiti značajnu praksu koja će im sigurno pomoći u toku studija i u njihovoj profesionalnoj karijeri“, naglasio je Mastilović.

On je istakao da Filozofski fakultet, osim ostvarivanja intenzivne saradnje sa institucijama na prostoru Srpske i BiH, održava i uspostavlja nove vidove saradnje sa međunarodnim partnerima.

Mastilović je naveo da su u toku ove akademske godine otvorili Centar za kineske studije, za ruske studije, Centar za osobe sa posebnim potrebama, te da ubrzo očekuju otvaranja prvog studentskog radija u BiH koji će biti na fakultetu na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve pohvale za ministra Mirka Sarovica, jedini politicar koji misli i na svoj narod, studente, penzionere itd….