Potpisan sporazum za besplatne preglede predškolaca

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i direktor Zdravstvene ustanove ambulante za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju „Master fizikal“ Bojan Pavlović potpisali su danas sporazum kojim će biti omogućeni besplatni preventivni pregledi za svu djecu predškolskog uzrasta, kojih je sa prebivalištem u ovoj lokalnoj zajednici oko 150.

Katić je istakao da na ovaj način pokazuju odgovornost i brigu o najmlađima, a ustanova „Master fizikal“ je prepoznala značaj jedne ovakve akcije i sama se javila da želi da obezbijedi besplatne preglede.

On je naveo da je riječ o zdravstvenoj ustanovi koja na području opštine Istočno Novo Sarajevo postoji nešto manje od dvije godine, a Pavlović je ljekar koji je priznat i poznat ne samo u Republici Srpskoj, BiH, nego u cijelom svijetu.

„Vrhunski i najbolji sportisti svijeta dolaze kod njega na preglede, što je jako značajno i nama na ponos. Zahvaljujemo Pavloviću i ovoj zdravstvenoj ustanovi što su nam pružili priliku da sarađujemo“, izjavio je Katić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Katić je istakao da, ukoliko bude prijava, već od sljedeće sedmice bi moglo da se krene i sa prvim pregledima djece.

On je naglasio da to zavisi od prijava roditelja koji će biti obaviješteni putem sajta opštine o načinu na koji mogu da prijavljuju djecu, te će na osnovu toga biti dostavljani spiskovi zdravstvenoj ustanovi, koja će odrediti termine pregleda.

Pavlović je zahvalio Katiću i za dosadašnju saradnju, napominjući da su je sada uobličili kroz ovaj sporazum, te će djeci biti omogućeni pregledi specijalista fizijatra, neurologa i specijaliste ortopeda, prema potrebi.

„Moći ćemo da pratimo djecu od predškolskog uzrasta i da preventivno djelujemo, kako ne bismo došli u fazu liječenja. Iako dođemo u fazu liječenja imamo stručni tim koji će moći da blagovremeno isprati svu tu djecu, kako ne bi došlo do nekih ozbiljnih problema“, istakao je Pavlović.

On je napomenuo da bi pregledi sve djece trebalo da budu završeni do 1. septembra, a što se njih tiče, mogu da počnu već od sutra.

Pregled, koji će vršiti stručni tim ove zdravstvene ustanove, obuhvata osnovni i dijagnostički pregled najsavremenijim aparatom „IDIAG M360“, sa individualnim programom vježbi koji se kreira za svako dijete posebno, na osnovu procjene njegovog stanja, uz stručnu analizu.

Ovaj aparat može se upotrebljavati za snimanje deformiteta u fleksibilnosti kičmenog stuba kod djece i odraslih, za dijagnostiku poremećaja stabilnosti i mobilnosti kičmenog stuba na nivou svakog pršljena, a njegova prednost je što nema zračenja i kompletna analiza stanja kičme se obavlja bez radijacije.

Aparat predstavlja novinu na ovim prostorima – jednostavan, neinvazivan uređaj koji za kratko vrijeme daje uvid u stanje kičme, mobilnost, stabilnost i posturu.

Na osnovu nalaza stručni tim će da izrađuje individualni program vježbi, kako bi se poboljšalo stanje kičme, ukoliko je potrebno.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare