Potpisan sporazum sa Centrom ruskog geografskog društva u Srbiji

0

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić danas je potpisao sporazum o saradnji sa direktorom Centra ruskog geografskog društva u Srbiji Miroljubom Milinčićem s ciljem uspostavljanja institucionalne saradnje.

Sporazum će omogućiti zajedničko učešće i prijave na pristupne fondove posvećene obrazovanju, istraživanju i umjetničkim aktivnostima, kao i organizovanje ljetnih škola, naučnih, stručnih, kulturnih i drugih manifestacija sa geografskom pozadinom.

Biće omogućeno i podsticanje naučne i stručne saradnje između eksperata iz odgovarajućih oblasti, kao i popularizaciju aktivnosti Ruskog geografskog društva u Republici Srpskoj i BiH, ali i širenje geografskih, istorijskih i kulturnih znanja o Republici Srpskoj u Ruskoj Federaciji, saopšteno je sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Milinčić je izrazio nadu da će tokom sljedeće godine Univerzitet u Istočnom Sarajevu u saradnji sa ovim centrom realizovati projekat „Rusko kulturno nasljeđe u BiH“.

Na sastanku održanom u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Milinčić je istakao da je carska kuća Romanovih osnovala Rusko geografsko društvo davne 1845. godine, te da je Centar u Beogradu najstariji i najaktivniji u okviru Ruskog geografskog društva i da radi na većem broju projekata na prostoru Balkana i Ruske Federacije.

Glavne aktivnosti Ruskog geografskog društva su ekspedicije i istraživanje, obrazovanje, objavljivanje knjiga i rad sa mladima.

Tokom 175 godina tradicije društvo je okupilo najeminentnije stručnjake koji su dali ogroman doprinos u istraživanju evroazijskog geografskog prostora, navedeno je u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare