Potpisan sporazum o realizaciji video-nadzora na području grada

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici šest gradskih opština i predstavnik Policijske uprave Istočno Sarajevo potpisali su danas sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta „Video-nadzor za bezbjednije područje Istočnog Sarajeva“, vrijednog 405.000 KM.

Projektom je predviđena kupovina i postavljanje video-nadzora na sve ulaze u gradske opštine, trgove i sve značajnije institucije.

Vuković je novinarima rekao da će realizaciju ovog projekta Grad finansirati sa oko 200.000 KM, dok će opštine, osim opština Trnovo i Istočni Stari Grad, obezbijediti ostatak sredstava.

„Na sastanku smo dogovorili i potpisali sporazum da opštine Trnovo i Istočni Stari Grad, koje spadaju u red nerazvijenih opština i imaju skromne budžete, oslobodimo izdvajanja sredstava za ovu namjenu. Grad i preostale četiri opštine preuzeli su obavezu da finansiraju kompletne troškove na tom području“, objasnio je Vuković.

On je podsjetio da je Policijska uprava Istočno Sarajevo još prošle godine inicirala pokretanje projekta, čiji su stručnjaci iz IT sektora razradili i planirali projekat, na osnovu čega će biti sproveden do kraja.

„Sadašnji sistem pokrivenosti video-nadzorom je veoma skroman i nije dovoljan kada je riječ o istražnim radnjama i dokazivanju pred pravosudnim organima. Instalacija ovog sistema, koji će prepoznavati i lica i registarske tablice vozila, predstavljaće korak naprijed u otkrivanju raznih krivičnih djela i svojevrsnu pomoć policijskim organima za bolji rad na bezbjednosti građana Istočnog Sarajeva“, naglasio je Vuković.

On je dodao da je posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena bezbjednosti turista na Jahorini, Trebeviću i drugim lokacijama koje oni rado posjećuju.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Predrag Ćajić rekao je da video-nadzor neće u potpunosti riješiti bezbjednosno stanje, ali će biti veoma značajno pomagalo u poboljšanju stanja bezbjednosti Grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu.

„Bezbjednosno stanje na području grada je zadovoljavajuće. Činjenica je da je u posljednjem periodu bilo nekoliko događaja koji su uznemirili javnost ali, pojedinačno posmatrano, oni nisu imali značajne posljedice“, dodao je Ćajić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da ova lokalna zajednica učestvuje sa skoro 30 odsto sredstava u ovom projektu, što dovoljno govori koliko ozbiljno su ga shvatili.

„Pred Policijskom upravom je zaista ozbiljna aktivnost, jer je riječ o tehnički veoma složenom projektu. Što se tiče bezbjednosne situacije na Palama, ona će biti predmet rasprave na narednoj sjednici Skupštine opštine, kada će biti sagledani svi aspekti o tom pitanju“, najavio je Jugović.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je preduzeću „M:tel“, koje je već krenulo sa instalacijom optičkih kablova na Sokocu, dodajući da ostaje pitanje nabavke kamera.

Ističući kako bez šire saradnje nema uspjeha, Bjelica je izrazio nadu da će ovakvih aktivnosti biti više u narednom periodu.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Slobodan Pajić rekao je da je ova lokalna zajednica od početka zagovornik tog projekta, jer smatra da policija treba da se modernizuje i ne zaostaje u regionu po pitanju bezbjednosne situacije.

„Mi, kao rubna opština sa Federacijom BiH, pozdravljamo pokretanje ovog projekta i učestvovaćemo u njegovom finansiranju. Drago nam je da je policija krenula u modernizaciju, a uz našu pomoć u materijalnom i tehničkom smislu, trebali bi se riješiti mnogi problemi“, izjavio je Pajić.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović je, u ime opštine na čijem je čelu i opštine Trnovo, zahvalio gradonačelniku i kolegama načelnicima što su ih oslobodili izdvajanja finansijskih sredstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare