Потписан споразум о набавци инвертног сирупа за дохрану пчела

0

Начелник Пала Бошко Југовић потписао је данас споразум са представницима Удружења пчелара са подручја општине и Удружењем за д‌јецу и омладину са посебним потребама „Сунце“ о набавци инвертног сирупа за прихрану пчела, за шта је општина обезбиједила 10.000 КМ.

Југовић је рекао да ће инвертни шећер произвести Удружење „Сунце“, које је ранијим пројектом обезбиједило потребну опрему за прераду шећера.

Он је нагласио да је ово прилика да се помогне и овом удружењу, али је важно да се уреди систем јер су пчеле осјетљиве на климатске промјене и болести, те пчелари морају да воде рачуна о њиховој исхрани.

„Само заједно можемо да идемо напријед. Наша жеља је да се вратимо природи, што пчелари најбоље раде, јер се мед тражи на нашим подручјима и туристичким дестинацијама“, рекао је Југовић.

Секретар Удружења пчелара Пале Момчило Ћосовић истакао је да ће сируп добити 91 пчелар који је испунио законску обавезу да до 31. марта пријави број пчелињих друштава.

Он је рекао да је пракса да пчелари за свака три пчелиња друштва добију по један канистер од пет литара инвертног сирупа који ће искористити за прихрану пчела.

Ћосовић је истакао да је цијена инвертног сирупа 13 КМ, а да пчелари имају обавезу да овом удружењу за сваки канистер донирају по двије КМ.

Предсједник Удружења „Сунце“ Миленко Вујиновић истакао је да је ово трећа година како раде са пчеларима.

Вујиновић је рекао да су 2018. године у прекограничном пројекту са Црном Гором набавили опрему за прераду шећера и сада је користе како би обезбиједили финансијска средства за рад Удружења.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Удружење „Сунце“ )

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare