Potpisan sporazum o izradi studije za izgradnju malih hidroelektrana

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač, načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović i direktor preduzeća “Hidro pauer enerdži PLC” iz Londona DŽon Bets potpisali su danas sporazum o izradi studije koja treba da pokaže da li se na području ovih lokalnih zajednica mogu graditi male hidroelektrane do 250 kilovata instalisane snage.

Kovač je nakon potpisivanja sporazuma rekao novinarima da će, ako strategija pokaže da se na području opštine mogu graditi male hidroelektrane, ova firma iz Londona praviti sve objekte ove vrste na području opštine.

“Cilj nam je da zajedno sa partnerima iz Evrope pokušamo riješiti dio problema koje ima ova lokalna zajednica. Sigurni smo da će ova saradnja trajati dugo godina i da će biti na zadovoljstvo svih”, istakao je on.

Kovač je rekao da se ne može govoriti o vrijednosti ovih investicija, jer prvo treba uraditi studiju koja će pokazati koliko ovih kapaciteta može da se izgradi na ovom području.

Ukoliko studija pokaže da ima opravdanosti za ovaj projekat, Kovač je istakao da će to značiti puno za opštinu Istočna Ilidža, jer će sredstva od naknade moći postati redovan godišnji prihod za budžet opštine.

Prema njegovim riječima, to će pokazati svijetu da na ovim prostorima postoje dobre mogućnosti za ulaganja i razvoj kompletne privrede, ne samo na području opštine, već i grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske.

Studija će se izvoditi na području Kasindolske rijeke u Istočnoj Ilidži i izvorištu Grabski Mlini u Trnovu, kaže Kovač, a ako rezultati budu pozitivni, onda će područje ispitivanja biti prošireno.

Direktor preduzeća “Hidro pauer enerdži PLC” iz Londona DŽon Bets je naglasio da će, ukoliko se studija pokaže izvodljivom, britansko preduzeće finansirati ovaj projekat.

On je istakao da će ovaj projekat imati značajan uticaj na razvoj lokalnih zajednica, jer će energiju proizvoditi na lokalnom nivou.

Direktor kćerke firme PLC “Hidro pauer development” iz Novog Sada Branislav Santrač istakao je da će oni raditi studiju izvodljivosti, čija izrada traje od tri do 12 mjeseci.

On je istakao da gradnja jednog kilovata košta od 1.500 do 2.000 evra. “To su opšti troškovi i mi sada ispitujemo koliko snage može da se instalira ovdje”, rekao je on.

Načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović naglasio je da je današnje potpisivanje prvi korak na realizaciji projekta iskorištavanja prirodnih resursa u opštini Trnovo, koja je bogata prirodnim resursima.

“Nadam se da će studija biti pozitivna i da će se krenuti u realizaciju ovog projekta, što će doprinijeti privrednom razvoju opštine i zapošljavanju građana”, rekao je on.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments