Potpisan protokol o saradnji koji će unaprijediti socijalnu zaštitu

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je danas sa predstavnicima devet institucija i organizacija protokol o saradnji sa ciljem unapređenja multisektorskog pristupa socijalnoj zaštiti i inkluziji uvođenjem referentnih mehanizama.

Potpisnici sporazuma su Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, Vrtić „Buba Mara“, osnovne i srednja škola sa područja opštine, Udruženje za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Sunce“ i Crveni krst Pale.

Jugović je istakao da će potpisani protokol biti sastavni dio u izradi socijalne karte na području opštine koju sprovodi Centar za socijalni rad.

„Zahvaljujući saradnji institucija koje su potpisale ovaj protokol moći ćemo da detektujemo rizična lica, maloljetnike kao potencijalne prestupnike i da spriječimo nastanak većih posljedica u njihovom ponašanju i delinkvenciju“, rekao je Jugović i dodao da će se na taj način moći djelovati preventivno, a ne da se liječe posljedice.

Jugović je zahvalio Unicefu, direktoru Centra za socijalni rad i svim institucijama koje su potpisale protokol i nada se da će imati što manje posla, te da će se djelovati preventivno.

Direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić istakao je da je u saradnji sa opštinom Pale i Unicefom imenovana Komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju koja je sačinjena od svih rukovodioca relevantnih ustanova koje se prevashopdno bave zaštitom djece i mladih, ali i porodica.

Baralić je naglasio da je urađena analiza stanja da bi se vidjelo koje su ciljne grupe, koliki su kapaciteti, sama struktura rizičnih grupa i radilo na izradi protokola koji treba da popuni praznine koje nekada propisi i zakoni nisi dovoljno precizno definisali.

„Cilj je rana detekcija i reakcija“, rekao je Baralić i dodao da je najbitnije vidjeti na vrijeme probleme u porodici i djelovati stručno, savjetodavno ili terapijski.

Baralić je naveo da su kroz ove aktivnosti nastala dva projekta – uspostavljanje Centra za rani rast i razvoj djece sa poteškoćama u razvoju, koji je dobio vrtić „Buba Mara“, te uspostavljanje savjetovališta za brak i porodicu, koji je radio Centar za socijalni rad.

Konsultant Unicefa za socijalnu zaštitu Jasmina Babić čestitala je članovima Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Pale i operativnom timu na požrtvanosti u radu čiji je rezultat protokol o saradnji relevantnih institucija koje su uključene u rad sa djecom.

„Ovaj protokol će predstavljati značajnu osnovu za dalju kvalitetnu saradnju i niz drugih aktivnosti koje planiramo u narednom periodu“, istakla je Babićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare