Potpisan memorandum o saradnji u oblasti kulture

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu danas je potpisan Memorandum o saradnji ove opštine, grada Zvornika i Udruženja „Produkcija `Prvi kadar`“ kojim je predviđeno da dio Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ bude održavan u Zvorniku.

Memorandum su potpisali načelnik ove opštine za privredu i društvene djelatnosti Igor Đokanović, šef kabineta u gradonačelnika Zvornika Dragana Milošević i predsjednik Udruženja Vitomir Mitrić.

Zahvalivši rukovodstvu opštine Istočno Novo Sarajevo i „Prvom kadru“ što su prepoznali Zvornik kao grad za širenje kulturne saradnje, Miloševićeva je istakla da je riječ o obostranom zadovoljstvu, jer potpisivanje ovog memoranduma za grad Zvornik znači ulaganje u kulturu, u razvoj i edukaciju djece i omladine.

„Konstantno se trudimo da širimo vidike našeg grada i da i grad i njegove žitelje, posebno mlade, predstavimo u najboljem svjetlu i u Republici Srpskoj i van njenih granica. Kulturna saradnja divan je most za zbližavanje Zvornika i Istočnog Novog Sarajeva na svim poljima društvene djelatnosti“, poručila je Miloševićeva.

Prema njenim riječima, Zvornik i njegovi stanovnici naslonjeni su prirodnom granicom na Mali Zvornik i Srbiju, ali oni su svakako dio Republike Srpske i sigurno je da će im jačanje veza i širenje saradnje sa lokalnim zajednicama širom Srpske donijeti mnogo obostrane koristi.

Đokanović je izrazio zahvalnost gradu Zvorniku i Udruženju „Produkcija `Prvi kadar`“ na spremnosti da potpišu Memorandum o kulturnoj saradnji i na velikoj želji da ovaj i sve buduće projekte realizuju na visokom profesionalnom i umjetničkom nivou, sve sa ciljem zadovoljenja kluturnih potreba građana obje lokalne zajednice.

„Bilo koje povezivanje sa bilo kojim gradom ili opštinom u Republici Srpskoj doprinosi njenom unutrašnjem jedinstvu i jačanju odnosa i saradnje između lokalnih zajednica i naših građana“, istakao je Đokanović i dodao da je kultura jedan od najboljih načina za to povezivanje.

Mitrić je naveo da je film važna umjetnost u razvoju kulture i moćan medij za edukaciju, a univerzalan za komunikaciju.

„`Prvi kadar` je festival koji tu misiju sprovodi 12 godina. Ovaj koncept festivala po ugledu je na velike svjetske filmske smotre, što obećava da će ovogodišnji festival biti najbolji do sada“, kaže Mitrić.

Prema njegovim riječima, odluka da se dio festivala održi u Zvorniku ima za cilj da ovaj prestižni filmski festival stekne još veću reputaciju i postane jedan od najvažnijih i najdragocjenijih kulturnih događaja za Republiku Srpsku.

Međunarodni festival „Prvi kadar“ biće održavan od 12. do 17. novembra, i to u skladu sa programsko-organizacionim planom, po tri dana u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

Prema odlukama Savjeta festivala i Organizacionog odbora, u okviru pratećeg programa i u Istočnom Novom Sarajevu i u Zvorniku biće održavane projekcije dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih i animiranih filmova, kao i promocije, te organizovan festival filmova za djecu, kao i prateći programi

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare