Potomci da čuvaju vrijednosti svojih predaka

0

Slava Boračke organizacije Pale – Mitrovdan, obilježena je služenjem parastosa poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, polaganjem vijenaca na centralnom spomeniku i lomljenjem slavskog kolača.
Vijence na centralni spomenik položili su predstavnici Boračke organizacije, opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, saborci, pripadnici policije, SUBNOR-a i Crvenog krsta.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je slava prilika da se svi prisjetimo boraca Vojske Republike Srpske koji su za stvaranje Srpske dali živote.

„Na ovaj način svi skupa se učimo patriotizmu i ne dozvoljavamo da se zaborave učesnici istorije, neposredni stvaraoci Republike Srpske i branioci svoga naroda koji su dali najdragocjenije što su imali – svoje živote. Ovo je prilika da se sjetimo svih tih ljudi koji su hrabro, odlučno i beskompromisno na dostojanstven način pokazali kako se brani svoj narod i kako se cijeni i voli otadžbina“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija insistira da se ove vrijednosti moraju pažljivo i brižno čuvati, jer nema preče stvari nego da potomci čuvaju vrijednosti svojih predaka.

On je naglasio da to na svim nivoima vlasti nije na zavidnom nivou, jer mnogi iz javnog života nemaju ni svijesti ni savjesti da odgovorno cijene ove vrijednosti.

Podsjetivši da je za stvaranje Republike Srpske živote dalo više od 30.000 vojnika i civila, Parađina je naglasio da se to mora poštovati, a uspomena na njih čuvati.

On je rekao da Boračka organizacija već dvije godine intenzivno radi na rekonstrukciji i nadogradnji spomenika, jer materijali od kojeg je napravljen nisu odgovarali klimi.

„Centralnu figuru obložili smo granitom, stavili postolje, mozaik grbova Nemanjića, te pokrenuli postupak o podizanju osam ploča na platou sa ispisanim imenima više od 500 poginulih boraca“, dodao je Parađina.

On je naveo da će na ovim pločama, osim imena poginulih boraca sa Pala, biti i imena boraca koji su formacijski bili u jedinicama Sarajevsko-romanijskog korpusa ili nekim drugim jedinicama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare