Pošumljavanje bijelim borom i smrčom

0

SOKOLAC – Oko 140.000 sadnica bijelog bora, smrče, divlje kruške i divlje jabuke ove jeseni biće zasađeno na 56 hektara površine u Šumskom gazdinstvu “Romanija” sa Sokoca.

Planirano je da bude zasađeno oko 89.000 sadnica bijelog bora, oko 49.000 sadnica smrče i oko 1.000 sadnica divlje kruške i divlje jabuke.

Tehnički direktor gazdinstva Dragan Vidojević rekao je danas Srni da će sadnice biti zasađene na lokalitetima Rakitnica, gospodarske jedinice Romanija – Glasinac, na goletima Bistirce u Istočnom Starom Gradu, te lokacijama Palež i Kaljina.

Vidojević je naveo da će na prostoru radnih jedinica Palež i Kaljina biti zasađeno po 12.000 sadnica smrče u visokim šumama.

Na jedan hektar površine biće zasađeno po 2.500 sadnica, a pošumljavanje će vršiti radnici ovoga preduzeća.

Sadnice su nabavljene u rasadnicima Bišina kod Šekovića i u Nevesinju, te u Centru za sjemensku i rasadničku proizvodnju u Doboju.

Na javnim zelenim površinama na Sokocu u narednom periodu treba da budu zasađene hortikulturalne drvenaste sadnice i žbunaste biljke lišćara i četinara.

Predsjednik Skupštine opštine Danko Vučetić rekao je Srni da će hortikulturalne drvenaste sadnice biti zasađene na zelenim površinama u Ulici Radomira Neškovića, ispred obdaništa, kod sportske dvorane i na drugim parkovskim površinama.

Vučetić je naveo da će žbunaste biljke lišćara i četinara biti zasađene u Ulici cara Lazara.

Sredstva za nabavku i sadnju ukrasnih sadnica obezbijeđena su iz opštinske kase.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments