Postignut dogovor o mješovitom odjeljenju u Podgrabu

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je, prema informacijama kojima on raspolaže, u područnoj školi Podgrab Osnovne škole „Srbija“ iz Pala postignut dogovor da se nastava do kraja polugodišta izvodi u kombinovanom odjeljenju, a da se u drugom polugodištu traži rješenje.

Kasipović je naglasio da je u više navrata razgovarao sa direktorom Osnovne škole „Srbija“ i da je upoznat da stavovima roditelja koji negoduju i prijete protestima zbog toga što devet učenika iz ukupno četiri razreda područne škole Podgrab pohađa nastavu u kombinovanom odjeljenju, ali da je sasvim izvjesno da on kao ministar neće kršiti zakon.

„Razumjem da svi roditelji žele realizaciju nastave za svoju djecu na najbolji mogući način. Međutim, u malim školama, u područnim školama, zbog nedostatka djece često smo prinuđeni da radimo u kombinovanim odjeljenjima. To nije idealno, ali to je jedinostavno situacija na koju Ministarstvo u okviru zakona mora odgovoriti“, rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci.

U školskoj 2011/2012. godini nastava u osnovnim školama izvodi se u 843 kombinovana odjeljenja u kojima nastavu pohađa 7.829 učenika, od čega je: 582 kombinacije dva razreda u kojima nastavu pohađa 5.805 učenika, 185 kombinacija tri razreda u kojima nastavu pohađa 1.462 učenika i 76 kombinacija četiri i više razreda u kojima nastavu pohađaju 562 učenika.

U 10 područnih odjeljenja u RS, uključujući Podgrab, nastava se odvija u kombinaciji prvog i četvrtog razreda.

U kombinaciji prvog, četvrtog i još jednog razreda, drugog, trećeg ili petog razreda, nastava se odvija u 21 odjeljenju, a u kombinaciji prvog, četvrtog i još dva ili tri razreda nastava se izvodi u 57 kombinovanih odjeljenja.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments