Posthumno odlikovano 14 poginulih boraca

0

Porodicama 14 poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Sarajevsko-romanijske regije danas su na Palama uručena odlikovanja „Medalja zasluge za narod“, kojim su posthumno odlikovani ukazom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odlikovanja su dodijeljena na inicijativu Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.

Predsjednik Regionalne koordinacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Mirko Vranić rekao je da je danas posthumno odlikovano 14 poginulih boraca, od kojih sa područja Istočnog Sarajeva pet, Foče dva, Pala dva, Sokoca tri i Višegrada dva.

„Najveći problem je nezaposlenost djece poginulih boraca“, naglasio je Vranić i dodao da je danas prisutno dvoje djece poginulog borca koji su se sami školovali i završili fakultete, a nisu zaposleni.

On je apelovao da institucije omoguće makar pripravnički ili volonterski staž, da bi kao akademski obrazovana djeca iz ove kategorije mogla da konkurišu na određena mjesta za posao.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović podsjetio je da ova odlikovanja dodjeljuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom 15. septembra – Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, te da je do sada odlikovano 188 boraca koji su za stvaranje i odbranu Srpske dali svoje živote.

„Ovo je jedan čin kojim Republika Srpska i društvo pokušavaju da se oduže onima koji su najzaslužniji“, istakao je Mitrović.

On je napomenuo da je ova aktivnost počela 2012. godine, kada je dogovoreno da se povodom 20 godina Republike Srpske posthumno odlikuju 20 poginulih boraca iz 20 različitih gradova.

„Imamo 1.671 porodicu koja traga za svojim najmilijima, od kojih više od 600 boraca i 1.000 nestalih civila, zatim 300 žena i više stotina djece“, istakao je Mitrović.

Biljana Jovanović sa Pala rekla je da joj je otac Pero Lopatić poginuo 1992. godine na Žepi, te da nikad nije pronađen, a da ima majku i brata koji su 100 odsto invalidi tako da im ovo odlikovanje mnogo znači.

Tatjana Šiforija iz Foče rekla je da je njen otac Stojan Kovačević zvjerski ubijen u Čekrčićima, na ilijaškom ratištu.

Ona je istakla da joj je čast i zadovoljstvo što prima odlikovanja, jer je njen otac bio borac prve kategorije, naglasivši da je ponosna na Republiku Srpsku za koju je poginuo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare