Постхумно објављено Грујићево д‌јело „Вијек и по српског политичког мазохизма“

0

Народна библиотека Пале постхумно је објавила књигу „Вијек и по српског политичког мазохизма“ аутора Жељка Грујића који је био драгоцјен у културном и књижевном животу Републике Српске.

У средишту овог д‌јела је идеја југословенства којој су Срби беспоговорно служили и која је завршила трагично губљењем територије, језика, представе о идентитету и никад пребројаним жртвама, саопштено је из Народне библиотеке.

Књига је издата годину дана након смрти Жељка Грујића, пјесника, есејисте, књижевног критичара и новинара, као драгоцјени допринос његовој баштини, а која је по много чему јединствена у савременој српској издавачкој продукцији, наведено је у саопштењу.

Рецензент књиге професор Душко Певуља рекао је да Жељко Грујић прониче у путеве и странпутице српских историјских промашаја са једном истраживачком страшћу којој је тешко наћи пандан у националној мисли.

Певуља је истакао да је књига писана лијепо, прегледно, истраживачки занесено, есејистички допадљиво са финим литерарним пасажима, додајући да импресионира Грујићева обавијештеност, прецизна, понекад цјепидлачка упућеност у широк регистар релевантних чињеница.

„Ову књигу написао је савјестан истраживач и одличан писац, самосвјесни припадник свога српског народа, склон и спреман да укаже на његове небројене врлине али и заблуде и наивности којима је тешко наћи сличности код било ког другог европског народа“, навео је Певуља.

Жељко Грујић преминуо је лани у 61. години на Палама.

Рођен је 1961. у Сарајеву, а живио је и радио на Палама.

Од почетка рата био је запослен као новинар у Срни, а од 1994. до 1997. био је главни и одговорни уредник Агенције. Почетком 2000. године повлачи се из новинарства, а од 2004. наставља професионални рад у Народној библиотеци на Палама у којој је покренуо Завичајно од‌јељење, једно од најбољих у Републици Српској.

Грујић је био члан Удружења књижевника Републике Српске.

Објавио је збирке поезије „Сонети саучешћа“, „Руже Јерихона“, „Стид и мјесечина“, те књигу публицистичких текстова „Крстоноше и сизифовци“. Његова посљедња књига „Уби ме нејака ријеч“ објављена је у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

На Сарајевским данима поезије 2001. године добио је награду „Пјесник – свједок времена“ за збирку поезије „Руже Јерихона“, која је проглашена и најбољом књигом пјесама у Републици Српској која је објављена у 2000. години.

На „Видовданским пјесничким сусретима“ на Сокоцу 2018. године добио је „Видовданску повељу“ за збирку пјесама „Стид и мјесечина“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare