Постављена нова спомен-плоча на Cрном врху

0
ЗВОРНИК, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На Црном врху код Зворника по четврти пут је због разбијања спомен-плоче постављена нова на мјесту страдања 11 припадника Војске Републике Српске /ВРС/, полиције и цивила које су муслимани из Сребренице поубијали из засједе 10. септембра 1992. године.

ЗВОРНИК – На Црном врху код Зворника постављена је нова спомен-плоча на мјесту страдања 11 припадника Војске Републике Српске /ВРС/, полиције и цивила које су муслимани из Сребренице убили из засједе 10. септембра 1992. године.

Ово је четврта спомен-плоча постављена на овом мјесту након што су претходне три разбијене и оскрнављене.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је Срни да су непозната лица 2. јануара чврстим предметом разбила спомен-плочу која је постављена на овом мјесту 2014. године.

Он је додао да ће наредних дана породице страдалих војника, полиције и цивила, представници борачких организација и Градске управе изаћи на ово мјесто, одати почаст страдалим, након чега ће мјесно свештенство освештати спомен-плочу.

Марковић је изразио забринитост због тога што нека лица упорно разбијају спомен-плочу која никоме не смета, јер само обиљежава мјесто страдања људи који су нападнути из засједе.

Он је рекао да су убијени припадници ВРС, полиције и цивила били у колони возила које су муслиманске снаге на дионици пута према Црном врху из засједе пресреле и из шуме отвориле ватру на колону која није имала никакво војно обиљежеје, нити наоружање.

Марковић је додао да је скрнављење спомен-плоче невиђени вандализам испољен мржњом према српском народу и осудио ово нед‌јело које, како је рекао, може да уради само помућени разум задојен патолошком мржњом према свему српском.

Он је рекао да ће Градска организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила тражити од надлежних да поставе камере, како би се заштитила ова спомен-плоча.

Марковић је навео да су непозната лица, која никада нису откривена, раније, осим сломен-плоче, поразбијала и однијела дрвени сто и клупе, као и ланце, који су биле постављени око спомен-плоче.

Спомен-плоча је први пут постављена на мјесту страдања 10. септембра 2010. године, а оскрнављена шест дана након постављања. У истој години однесени су сто и клупе постављене код спомен-плоче, те исјечени жељежни стубови и ланци.

У 2013. години поново је постављена гранитна спомен-плоча, већа и дебља, али су је непознате особе разбиле исте године, да би 2014. године била постављена и освештана нова – трећа по реду спомен плоча на мјесту страдања припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, која је разбијена ових дана.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare