Postavljen tunel za dezinfekciju

0

Tunel za dezinfekciju, koji će imati značajnu primjenu u prevenciji širenja virusa korona među stanovništvom, postavljen je danas ispred Doma zdravlja na Palama.

Direktor Doma zdravlja na Palama Ivan Šarac rekao je novinarima da je ovaj tunel i te kako koristan u doba virusa korona, ali da će i dalje pratiti epidemiološku situaciju, od koje zavisi koliko će biti korišten.

On je napomenuo da je tunel atestiran i sa upotrebnom dozvolom, montažno-demontažni, te da će ga vratiti Crvenom krstu Pale kada ne bude više bio potreban.

„Tunel za dezinfekciju predviđen je za pacijente koji ulaze u Dom zdravlja, posebno zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Svi su dužni da prođu kako bi bili bezbjedniji“, istakao je Šarac.

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija na Palama je stabilna, nema zaraženih virusom korona, devet osoba je pod zdravstvenim nadzorom, a lica koja su bila hospitalizovana došla su kući – u kućnoj su izolaciji i poštuju režim od 14 dana.

Šarac je rekao da se epidemija virusa korona polako bliži kraju, ali se neće opuštati, već će i dalje biti oprezni.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je ovaj tunel dobijen zahvaljujući donaciji kompanije „Koka-Kola“, koja je Crvenom krstu Republike Srpske dodijelila nekoliko njih.

„Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale privremeno je dala tunel. Nadam se da će koristiti svrsi, ali ne dugo. Dobijena je i određena količina dezinfekcione tečnosti koja će služiti u narednom periodu preventivno, a preventiva je najbitnija kako bi se izborili sa virusom“, istakao je Jugović.

Sekretar Crvenog krsta Pale Jelena Petrović rekla je da je tunel donacija „Koka-Kole“ Crvenom krstu, koji je izvršio jednaku raspodjelu po cijeloj BiH.

Petrovićeva je navela da je veliki dio tunela za dezinfekciju distribuisan u Republiku Srpsku, a danas uručen na Palama, Istočnom Sarajevu, Foči i Gacku.

„Nadam se da će stanovništvo Pala što kraće koristiti tunel, koji je dat na revers Domu zdravlja. Mislim da će ovo dodatno unaprijediti zaštitu od virusa korona, koji polako jenjava. Tunel se lako montira i demontira i stajaće na usluzi kad god bude prijetila neka opasnost od sličnih pojava“, naglasila je Petrovićeva.

Ona je rekla da tunel raspolaže sa punjenjem oko 60 litara, što je dovoljno za oko 1.500 prolaznika, a radi na bazi senzora – koristeći sredstva za dezinfekciju.

„Dezinfekcioni tunel nije štetan, stvara se zaštitni sloj, koji traje 24 časa. Jako je bitan za bezbjednost pacijenata, zdravstvenih radnika i svih građana“, napomenula je Petrovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare