Posljednjih godina dominantna unutrašnja trgovina ljudima

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj posljednjih godina dominantna je unutrašnja trgovina ljudima, čije su žrtve uglavnom domaći državljani, koje eksploatišu, takođe, domaći državljani.

Tokom devet mjeseci ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske nije imalo evidentiranih krivičnih djela trgovina ljudima i trgovina djecom, dok je u januaru potvrđena optužnica za trgovinu djecom, a već u julu donesena je presuda kojom su tri lica proglašena krivim za navedeno krivično djelo i izrečena im je kazna, saopšteno je iz MUP-a.

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, MUP upozorava da je trgovina ljudima ozbiljno krivično djelo i kršenje ljudskih prava i da je kao takvo zabranjeno kako domaćim zakonima, tako i međunarodnim pravom.

Kao što je to slučaj i u drugim zemljama, u MUP-u navode da žrtva trgovine ljudima može postati svako lice bez obzira na obrazovanje, pol, godine, ili nacionalnu pripadnost.

Međutim, određene grupe, kao što su nezaposlene osobe, neregularni migranti, izbjeglice, djeca bez pratnje, nestala djeca, marginalizovane grupe i drugi su u većem riziku da upadnu u lanac trgovine ljudima.

Žene i djeca jesu najčešće, ali ne i isključive žrtve trgovine ljudima, tvrde u MUP-u.

Poslednjih godina se prisutan je sve veći broj muškaraca – žrtava trgovine ljudima s ciljem radne eksploatacije.

Zbog težine posljedica koje pogađaju žrtve trgovine ljudima, Vlada Republike Srpske i MUP kontinuirano preduzimaju napore na suzbijanju ove pojave.

S ciljem kreiranja adekvatnog odgovora na trgovinu ljudima u Republici Srpskoj se preduzimaju aktivnosti s ciljem jačanja zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira.

Koordinacija rada nadležnih institucija Srpske u ovoj oblasti i saradnja sa institucijama drugih nivoa vlasti u BiH, međunarodnim i nevladinim organizacijama, ostvaruje se posredstvom koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srpskoj.

Saradnja i koordinacija na regionalnom i lokalnom nivou odvija se u okviru šest regionalnih monitoring timova za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srpskoj, koje čine predstavnici tužilaštava, policije, inspekcije rada i centara za socijalni rad.

Iz MUP-a podsjećaju da je usvajanjem izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske u februaru 2021. godine prisiljavanje na prosjačenje propisano kao oblik eksploatacije žrtava trgovine ljudima.

Ovim izmjenama stvorene su pretpostavke za krivično gonjenje ovog vida iskorištavanja, što do sada nije bio slučaj.

(www.palelive.com / Srna / Foto: MUP RS)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare