Poslanici imaju pravo da odlučuju šta je ispravno za Srpsku

0

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da poslanici u Narodnoj skupštini, kao najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske imaju pravo da odlučuju kako god oni smatraju da je ispravno za Srpsku.

Na pitanje da li Narodna skupština Republike Srpske može da povuče zakone i akte koji su doneseni u parlamentu BiH, konkretno kada je riječ o proglašenju ništavnim zakona o sudu, tužilaštvu, oružanim snagama i slično, Cvijanovićeva za „EuroBlic“ odgovara da nigdje u Ustavu ne piše da ne može.

„Piše li negdje u Ustavu da ne može? Nigdje ne piše da ne može. Ne piše da može, ali ne piše ni da ne može. U Ustavu nigdje ne piše ni da vam visoki predstavnik nameće zakone i na silu mijenja Ustav. Čak ni u tim izmišljenim bonskim ovlaštenjima to ne piše“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske odlučuju da li nešto jeste ili nije i ne odgovaraju nekim stranim, već svojim građanima koji su ih birali.

Cvijanovićeva ističe da EU neće uvesti sankcije Republici Srpskoj, jer bi tim potezom strmoglavila i ovo malo uvjerenja da postoji neki evropski put, te ističe da bi bilo pametnije da su osmislili 14 prioriteta koje je moguće ispuniti, pa da nakon ispunjenih šest ili sedam pruže ohrabrenje i daju BiH status kandidata, što bi bila pametna politika, ali oni to neće.

„Traže reformu pravosuđa, na primjer Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/, koji su sami napravili, a ne kažu da je vrijeme i da se sklone strane sudije iz Ustavnog suda. Valjda misle da treba da odu tek kad u potpunosti razvlaste Republiku Srpsku. Da li je normalno da u nekoj državi sjede strane sudije? Dosta nam je te nepravde. Moramo se vratiti za sto i razgovarati ako nas interesuje budućnost“, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se o tome valja i može pričati kako bi se vratili u legalnu sferu i ustavni ambijent koji bi dao prilično dobre šanse BiH, a u suprotnom ne vidi da će ovaj nered postati neki red, niti misli da se BiH može igdje kretati.

„Ja sam zaista za suživot. Zaista jesam za neko pristojno međusobno razumijevanje i mislim da je krajnje vrijeme da to i imamo i da to izgradimo. Ali, vi ne možete izgraditi povjerenje ako vam neko nešto stalno oduzima i prijeti“, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je rekla da se neće obistiniti najave „dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH“ da će Srbima poslati pravosuđe ili neke „državne snage“, te dodala da to smatra i zbog činjenice da i tamo sjede i Srbi.

„Kakve državne snage? Ako imaju državne snage, pa tamo sjede i Srbi. Šta vi hoćete, da šaljete Srbe da idu maltretirati Srbe? Pa neće ih ići maltretirati. Digli su galamu oko toga kakva je anketa provedena u OS BiH. Pa ko će njima reći kakva je anketa provedena!? Ne misle valjda da će im Srbi to reći!? Sve je postalo zatrovano i besmisleno. Nametne vam Incko zakon i mi trebamo da ćutimo. Dakle, ne smijem kao političar ništa da kažem, ne smijem da preispitujem stvari, ne smijem da đelujem institucionalno ili u ime institucije, i još trebam da klečim pred njima i kažem da su u pravu. Pa nisu“, istakala je predsjednik Srpske.

Ona kaže da država pripada svima ako je zajednička, a ako nije – onda svako sebi.

„Sve ovo me asocira na to da je izgleda politika sile jedini mehanizam i jedina politika očuvanja BiH. Koja se to država može i koliko dugo čuvati silom? Valjda se država čuva i štiti partnerstvom, razgovorom i dogovorom, pa makar i političkim borbama“, poručila je Cvijanovićeva.

Ona ističe da je jako zadovoljna nedavnim sastankom sa stranim ambasadorima, za koji je rekla da je bio uspješan, gdje su oni iz prve ruke čuju stavove Republike Srpske i vizije o tome koja su moguća rješenja ove krize.

„Mi smo čuli šta su njihove zabrinutosti, a oni su čuli šta su naše brige, zabrinutosti i rješenja za nagomilane probleme“, rekla je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila Republika Srpska može finansijski podnijeti da osnuje svoju vojsku, obavještajnu službu i druge institucije.

„Naučili smo se tokom ovih godina da ne moramo da zavisimo od volje tamo neke SDA, niti moramo da zavisimo od onih koji kažu `prenesite nadležnosti da vam mi damo pare`. Nećemo da prenesemo nadležnosti, a vi nam nemojte dati novac. Biće novca“, rekla je ona.

Cvijanovićeva je naglasila da stabilnost ni bezbjednost Srpske nije ugrožena.

„Nikoga ne ugrožavamo, nemamo pretenzije da nekome nešto oduzimamo, niti narušavamo teritorijalni integritet. To i jeste njihov problem, jer znaju da se borimo samo za Ustav i ustavnost“, rekla je ona.

Cvijanovićeva vjeruje da je moguć dogovor unutar BiH ako se sjedne i razgovara racionalno, kaže u kojoj oblasti šta treba i kako doći do toga, ali je problem što Republika Srpska nema partnere za tako nešto.

„NJima se ne rade ti poslovi. Oni samo govore o tome je li genocid, nije genocid, hoćemo li tužiti, nećemo tužiti, hoćemo li vas privesti, nećemo vas privesti, hoćete li pred sud, hoćete li pred tužilaštvo… Tjeraju svoj ideološki plan koji veze nema ni sa Evropom, ni sa suživotom ni sa multietničnosti. Šta ću ja u takvoj državi? Što je meni ta država po mjeri? Ne smijem da pričam kao političar, ne smijem da odlučujem kao institucija, ne smijem da tražim razgovor, jer taj neko neće sa mnom da razgovara, već moram da prihvatim ono što on hoće“, rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući krivičnu prijavu koju je protiv nje podnio Institut za istraživanje genocida Kanada, Cvijanovićeva je napomenula da to nije nikakav institut već jedna mala nevladina organizacija koja tamo uzima donacije od ljudi iz dijaspore i šalje kojekakve dopise institucijama po Kanadi i glume institut.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare