Poskupio boravak u Dječijem vrtiću

0

FOČA – Participacija za cjelodnevni boravak u Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ u Foči sa 110 KM poskupjela je na 140 KM, a za poludnevni sa 65 KM na 95 KM.
Na prijedlog stručnog vijeća, odluku o poskupljenju donio je Upravni odbor ove javne ustanove uz saglasnost opštine Foča, koja je njen osnivač.

Direktor Vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slađana Vladičić napominje da cjenovnik nije mijenjan 10 godina, te da se, zbog rasta troškova, poskupljenje nije moglo izbjeći.

„Odavno je razgovarano o povećanju cijena, ali smo bježali od toga snalazeći se na razne načine. Svi smo svjesni do kakvih je sve poskupljenja došlo u proteklih 10 godina, od kada cijene u vrtiću nisu mijenjane, što hrane, što režija, ali i novih obaveza nametnutih brojnim zakonskim aktima, tako da samo za kontrolu hrane godišnje izdvajamo više od 4.500 KM“, navela je Vladičićeva.

Ona je dodala da je troškove povećao i novi pravilnik o ishrani, kojima su propisane nove, nešto skuplje namirnice.

Cjelodnevni boravak u vrtiću podrazumijeva vrijeme od 6.30 do 16.00 časova, u šta je, uz vaspitno-obrazovni rad, uključen doručak, ručak i užina, dok poludnevni boravak traje četiri časa po izboru roditelja, pa djeca dobijaju dva obroka u zavisnosti u komje periodu dana borave.

Vladičićeva je istakla da se vrtić najvećim dijelom finansira iz budžeta opštine, te da roditelji plaćaju participaciju, jer je puna ekonomska cijena boravka djeteta u vrtiću u BiH 375 maraka.

„Radimo veoma mnogo na projektima kojima smo u protekle četiri godine uspjeli da renoviramo kompletan objekat. Trudimo se na sve moguće načine da donesemo novac u ustanovu i samim tim povećamo kvalitet usluga“, rekla je Vladičićeva.

Ako dvoje djece iz iste porodice borave u vrtiću, roditelji imaju popust od 10 odsto, dok samohrani roditelji, porodice sa četvoro i više djece i socijalno ugrožene porodice plaćaju pola cijene, tačnije opština daje subvenciju od 50 odsto.

U fočanskom vrtiću trenutno boravi 153, a na listi čekanja je 105 djece.

Ove sedmice trebalo bi da bude završen idejni projekat za novu zgradu obdaništa kapaciteta 250 mjesta, a u budžetu opštine za ovu godinu planirana je stavka od 100.000 maraka početnih sredstava da se krene u ovaj posao.

Pomoć se očekuje i od republičkih institucija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare