Posjeta nekropolama sa stećcima u Luburić polju

0

SOKOLAC – Komisija eksperata savjetodavnog tijela Uneska, koja se bavi očuvanjem, zaštitom i promovisanjem kulturnog nasljeđa, posjetila je danas Luburić polje kod Sokoca na kome se nalaze nekropole sa stećcima.


Ovo područje je od oktobra 2010. godine proglašeno nacionalnim spomenikom kulture. Nekropola sa 51 stećkom nalazi se na lokalitetu Ploče, a nekropola sa 83 stećka na lokalitetu Bare.

Posjeta eksperata Uneska je u vezi sa procesom nominacije srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka i njihovog upisa na listu svjetskog nasljeđa.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je područje Glasinca u prošlosti predstavljalo raskršće važnih puteva, budući da na ovom području postoje tragovi iz praistorijskog doba.

On je napomenuo da, osim spomenika u Luburić polju, nekropole postoje i u drugim područjima opštine Sokolac, kao što je lokalitet Crkvine, gdje se, prema arheološkim istraživanjima, nalazila srednjovjekovna crkva.

Poslije obilaska Luburić polja, komisija eksperata Uneska obišla je lokalitet Crkvine, gdje je sačuvano oko 350 stećaka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare