Porodice preuzele nekompletne posmrtne ostatke

0

ISTOČNO SARAJEVO – Posmrtni ostaci deset Srba, koji su ekshumirani u selu Zalazje kod Srebrenice, danas su u Spomen-kosturnici u Miljevićima u Istočnom Sarajevu predati porodicama, iako nedostaje oko 50 odsto kostiju.

Članovi porodica pristali su da preuzmu nekompletne posmrtne ostatke, jer je sahrana ovih nastradalih Srba predviđena za 12. jul na Petrovdan, na dan kada su 1992. godine ubijeni u Srebrenici.

Članovi porodica do sada su odbijali da preuzmu nekompletne ostatke nastradalih, zbog postojanja sumnje da su tokom ekshumacije u selu Zalazje pronađeni kompletni tjelesni ostaci žrtava.

Takođe, članovi porodica nisu prihvatali rezultate dosadašnjih pokušaja identifikacije, zbog čega je ona zvanično okončana tek danas u Istočnom Sarajevu.

Šef Odsjeka za ratne zločine Tužilaštva Tuzlanskog kantona Alma DŽaferović je nakon današnje identifikacije posmrtnih ostataka potvrdila da tijela nisu kompletna i dodala da ona i tuzlanski sudski patolog Rifat Kešetović smatraju da je Zalazje sekundarna masovna grobnica.

“Ta su tijela iz zasad nepoznate primarne masovne grobnice premještena u Zalazje i tačno je da su tijela uglavnom nekompletna”, rekla je DŽaferovićeva.

Ona je dodala da, prema onom što je utvrđeno tokom sudsko – medicinske pretrage, ima sumnje da je smrt kod tih pojedinih lica nastupila kao posljedica izvršenja krivičnih djela.

“U tri slučaja se ljekar nije mogao izjasniti o tačnom uzroku smrti. To, opet, ne znači da će, ako se pronađe primarna grobnica, biti u situaciji da se utvrdi uzrok smrti i u ta tri slučaja”, rekla je DŽaferovićeva.

Ona je pojasnila da je ekshumacija ovih tijela obavljena u periodu jun-septembar 2010. godine na lokalitetu sela Zalazje, a da je Tužilaštvu Tuzlanskog kantona predmet proslijeđen na osnovu naredbe Tužilaštva BiH.

Rukovodilac Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih lica Goran Krčmar rekao je novinarima da je današnja identifikacija pokazala da se u Tužilaštvu BiH i Institutu za nestala lica ne poštuje volja porodica srpskih žrtava.

“Da će do ovog doći bilo je jasno još 2010. godine, jer od kako su tijela ekshumirana i stigli prvi DNK rezultati – porodice imaju identičan zahtjev, a to je da institucije Srpske vode predmet”, naglasio je Krčmar.

On je istakao da je danas, iako mjesno nenadležno, Tužilaštvo iz Tuzle u Istočnom Sarajevu izvršilo identifikaciju u Spomen kosturnici.

“Postavio bih principijelno pitanje – šta bi se desilo da su Tužilaštvo iz Bijeljene i patolog Željko Karan vršili identifikaciju i obdukciju Bošnjaka koji će sutra biti ukopani u Potočarima? U ovom procesu je u potpunosti zaobiđen Operativni tim Srpske”, rekao je Krčmar.

On je napomenuo da su članovi porodica 10 srpskih žrtava iz Zalazja dovedeni u mat poziciju, jer su prinuđeni ostatke preuzeti dva dana pred Petrovdan, a činjenica je da su tokom ranijih pokušaja idenfikacije izrazili želju da ih sahrane na dan pogibije.

“Porodicama je ostala velika nedoumica, jer ne znaju kakva je grobnica bila, odnosno da li je riječ o masovnoj sekundarnoj grobnici. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, u masovnoj grobnici su tijela bila kompletna, a sada nema 50 odsto kostiju”, rekao je Krčmar.

On je napomenuo da činjenica da predmet umjesto MUP-a Srpske i Okružnog tužilaštvo Bijeljina, vodi nenadležno tužilaštvo, pokazuje da istraga najvjerovatnije neće dovesti do rezultata.

Okružni tužilac iz Bijeljine Ranko Kerodić izjavio je novinarima da je Tužilaštvo u Bijeljini obaviješteno da će danas biti preuzete kosti neidenfitikovanih lica iz Zalazja.

“U međuvremenu smo informisani, kada smo stigli na lice mjesta, da je danas izvršena identifikacija svih lica pronađenih u sekundarnoj grobnici”, rekao je Kerodić.

On je dodao da mu nije jasna odluka Tužilaštva BiH i Suda BiH, koji su slučaj ubijenih Srba u selu Zalazje dodijelili kantonalnom tužilaštvu Tuzla, a ne Tužilaštvu Bijeljina.

Kerodić je rekao da u interesu istrage ne može iznositi detalje, ali da prema do sada poznatim činjenicima nema sumnje da je riječ o krivičnom djelu ratni zločin.

Posmrtni ostaci 10 Srba ekshumirani su u selu Zalazje kod Srebrenice, a DNK nalazi su stigli prošle godine u januaru.

Na Petrovdan 1992. godine, snage pod komandom muslimanskog komandanta Nasera Orića u selima oko Srebrenice ubile su 69 srpskih vojnika i civila.

Porodice su danas preuzele mekompletne posmrtne ostake Ivana Cvjetinovića, Nedeljka Gligića, LJubiše Gligorića, Slobodana Ilića, Miodraga Rakića, braće Branka i Petka Simića, Miladina Tubića, Dragomira Vujadinovića i Radivojke Milanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments