Porast otkrivanja zloupotrebe opojnih sredstava od 23,9 odsto

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske za 10 mjeseci ove godine otkrilo je 202 krivična djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga i omogućavanja uživanja droga, što je za 23,9 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine, izjavio je zamjenik direktora Policije Republike Srpske Radomir Domuzin.

Domuzin je na konferenciji za novinare na Palama rekao da su zbog osnova sumnje da su počinili 202 krivična djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, protiv 224 lica nadležnim tužilaštvima podnesena 173 izvještaja.

On je naglasio da su od ta 224 prijavljena lica, četvoro maloljetnici, zbog čega je veoma bitan segment preventivnog rada koji MUP Republike Srpske realizuje u saradnji sa školama.

„MUP Srpske kontinuirano i planski realizuje projekat prevencije maloljetničke delinkvencije u okviru kojeg se u osnovnim i srednjim školama organizuju predavanja o temi bolesti zavisnosti, ne samo opojnih droga, već i alkoholizma, štetnosti korištenja duvanskih proizvoda, kao i opasnosti na interenetu“, naveo je Domuzin.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini zabilježen je pad maloljetničke delinkvencije za 12,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je dijelom zasluga i preventivnih aktivnosti koje se provode na terenu.

Konferencija za novinare na Palama održana je u okviru centralne aktivnosti povodom obilježavanja „Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti“, koja je danas održana u Osnovnoj školi „Srbija“ na Palama.

Ova manifestacija organizovana je u saradnji sa Komisijom za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Republike Srpske, čiji je predsjednik Milan Latinović, koji je prezentovao rezultate istraživanja upotrebe psihoaktivnih sredstava kod djece uzrasta od 15 godina, i prema kojoj je pet odsto te djece probalo opojna sredstva, njih oko 30 odsto je konzumiralo duvan i duvanske proizvode i, što je posebno zabrinjavajuće i najveći problem, čak oko 70 odsto ispitanika probalo je alkohol.

Latinović je naglasio značaj koji policija posvećuje saradnji sa svim subjektima u društvu na planu suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, a posebno je važna saradnja sa medijima i preventivni rad sa mladima u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj dobro se odvija realizacija Strategije za kontrolu i suzbijanje opojnih droga 2016 – 2021. godina, koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela u junu ove godine.

On je pozdravio i dobre rezultate u saradnji sa nastavnicima i roditeljima, kao i dobru koordinaciju republičkih vlasti i institucija sa lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Latinović je najavio realizaciju projekta „Škole bez droge“.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj u prošloj godini u nadležnim ustanovama liječeno je 455 lica koja imaju neku od bolesti zavisnosti.

Načelnik Oštine Pale Boško Jugović poželio je dobrodošlicu učesnicima današnje manifestacije i pozdravio rezultate koje institucije Republike Srpske postižu na prevenciji i suzbijanju upotrebe opojnih sredstava.

On je potvrdio spremnost ove lokalne zajednice da se maksimalno uključi u sve aktivnosti MUP-a Republike Srpske i njegovih partnera u ovom strateškom procesu.

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Srpko Kosorić naveo je da je Centar protiv 17 lica podnio izvještaj nadležnim tužilaštvima zbog činjenja 18 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnih suspstanci.

Prema njegovim riječima, svi mladi su i izloženi i ugroženi potencijalnom opasnošću da koriste neki od narkotika, zbog čega je CJB Istono Sarajevo sačinio Plan prevencije sprečavanja zloupotrebe opjnih sredstava, na osnovu kojeg provodi operativne radnje poput prevencije, edukacija, predavanja policijskih inspektora u školama i na fakultetima itd.

Direktor Udruženja građana „Viktorija“ Sanja Stanić naglasila je dobru saradnju sa Komisijom za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Republike Srpske, apostrofirajući Program osnaživanja porodice, kao vid prevencije na suzbijanju bolesti zavisnosti.

„Odgovornost društva i institucija na ovom planu ne smije biti prebačen samo na pojedinca. Pred svima namam je puno posla i zadataka u vezi sa sprečavanjem bolesti zavisnosti“, navela je Stanićeva.

Predstavnica Grada Istočno Sarajevo Nadežda Ateljević istakla je da je Skupština grada Istočno Sarjevo 2013. godine formirala Radni tim i donijela Akcioni plan i program aktivnosti sprečavanja zloupotrebe opojnih sredstava za period 2104 – 2018. godina, u čiju su realizaciju uključene ključne institucije Grada i lokalne zajednice u njegovom sastavu.

To su, precizirala je ona, CJB Istočno Sarajevo, tri centra za mentalno zdravlje, Apoteka Istočno Sarajevo, srednje škole na području grada i nadležna tijela lokalnih zajednica.

U okviru današnje centralne manifestacije na Palama, u Osnovnoj školi „Srbija“ upriličeno je i otvaranje izložbe učeničkih radova, te izvođenje igrokaza o temi „Opasnosti od bolesti zavisnosti“, nakon čega je izvedena taktično-pokazna vježba pripadnika MUP-a Srpske, te fudbalska utakmica između osnovaca i policijskih službenika CJB Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna / Foto: MS)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare