Popović: Vrhovni sud odbio reviziju “Ukio banke”

0
Popović: Vrhovni sud odbio reviziju

ZVORNIK – Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju litvanske “Ukio banke” i potvrdio da ta banka neosnovano potražuje 155 miliona KM od Fabrike glinice “Birač” u stečaju, rekao je danas u Zvorniku advokat ove fabrike Aleksandar Popović.

Popović je podsjetio da je tužbeni zahtjev “Ukio banke” bio da se utvrdi da im je osnovno potraživanje nešto više od 155 miliona KM, ali i da li ima razlučno pravo na udjelima kod tuženog stečajnog dužnika u određenom broju njihovih zavisnih društava.

Ističući da je ovom presudom stavljena tačka na veliki spor između “Birča” i “Ukio banke”, Popović je na konferenciji za novinare rekao da je ovim Vrhovni sud presudio u korist “Birča”, odnosno utvrdio da ne postoji bilo kakvo potraživanje “Ukio banke”, a samim tim niti bilo kakvo njihovo razlučno pravo na udjelima.

“Ova presuda, koju smo sada dobili, je praktično po nas okončana, a na suprotnoj strani ostaje još jedan vanredni pavni lijek a to je da se iskoristi apelacija Ustavnom sudu BiH, koju najavljuju”, rekao je Popović, koji je i punomoćnik fabrike “Birač”.

On je istakao da je, znajući nadležnosti Ustavnog suda BiH, uvjeren da je odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske definitvno stavljena tačka na ovaj predmet.

Popović smatra da je to sada jedna pravna abeceda, s obzirom na to da je pravosnažno utvrđeno da ne postoji glavno potraživanje po ugovorima o kreditu.

“Samim tim, ne mogu opstati ni zaloge koje su na neki način pratile i bile jedno od sredstava obezbjeđenja tih ugovora o kreditu, dakle, po osnovu kojih je do sada utvrđeno da potraživanje ne postoji”, rekao je Popović.

Šef Pravnog tima Fabrike glinice “Birač” u stečaju Vitomir Popović istakao je da je bilo jasno od onog momenta kada je palo glavno potraživanje, da automatski otpadaju i sporedna.

“Dakle, ako ne postoji dug onda ne postoje ni kamate na njega. To je ono što će, pretpostavljam, izazvati pažnju javnosti u vezi sa onom takozvanom blokadom računa `Alumine`”, rekao je Popović.

Ističući da je bio veliki broj ovih predmeta i da su oni na određen način privedeni kraju, Popović je istakao da su, praktično, sve sporove dobili u korist Fabrike glinice “Birač” u stečaju.

Popović je rekao da je Pravni tim imao izvanrednu sadradnju sa stečajnim upravnikom Fabrike glinice “Birač” Lazom Đurđevićem i dodao da bez te saradnje u ovom poslu Pravni tim ne bi mogao učestvovati niti dati ovakav doprinos.

On je naglasio da su se sudovi i Okružni i Privredni u Bijeljini, te Viši privredni sud u Banjaluci i Vrhovni sud Republike Srpske izdigli iznad svega i praktično vršili svoju funkciju krajnje profesionalno.

“To je ono što ohrabruje, posebno imajući u vidu činjenicu da su ovo sve teški predmeti i da je bilo različitih vrsta uticaja, pritisaka i pokušaja, ali su sudovi ostali krajnje profesionalni”, rekao je Popović.

On je ocijenio da zahvaljujući profesionalnizmu sudova i sudija, koji su nosili ove predmete, može da se kaže da se ima povjerenje u pravni poredak Republike Srpske, odnosno u sudstvo kao posebnu funkciju vlasti u Republici Srposkoj.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević rekao je da je očekivao ovakav ishod presude još od 25. septembra 2013. godine, kada je to potraživanje osporio zajedno sa osporavanjem razlučnog prava na udjelima zavisnih privrednih društava.

“Od ukupno prijavljenih potraživanja od oko 342 miliona KM, osporio sam 252 miliona KM od kojih je najznačajnije ovo osporavanje od 155 miliona KM”, rekao je Đurđević i naglasio da “Birač” u stečaju još nije izgubio nijednu parnicu.

On je napomenuo da je do sada mnogo parnica okončano pravosnažno, smatrajući i ovu sa Litvancima pravosnažno okončanom, te da su neke konačne, dok je samo na dvije uložena revizija.

“To je vrlo bitno za stečajni postupak jer prvobitna potraživanja koja su priznata i iznose oko 90 miliona KM ne bi trebalo da budu problem za nemirenje povjerilaca u tom iznosu, obzirom da `Alumina` radi dobro i profitabilno”, rekao je Đurđević.

Stečajni upravnik je naglasio da se okončanjem ove parnice stiču uslovi za završetak stečajnog postupka koji, poslije toga, ne bi trebalo da traje više od tri do šest mjeseci.

“Ako `Ukio banka` uloži apelaciju, to će samo odugovlačiti stečajni postupak, jer odluka mora biti konačna da bi se moglo pristupiti okončanju”, rekao je Đurđević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments