Popović: Riješiti problem bez podizanja tenzija

0

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović izjavio je da rješavanje problema u vezi sa spomenikom bošnjačkim žrtvama na Stražištu ni u kom slučaju ne treba da podiže tenzije i izaziva strah kod Bošnjaka.

“Zapaljive, neodmjerene, jednostrane i ishitrene izjave u medijima ne doprinose rješenju problema koji je nastao jer su na spomeniku uklesane riječi `žrtvama genocida`“, rekao je Popović povodom upućivanja žalbe Medžlisa islamske vjerske zajednice iz Višegrada na rješenje urbanističko-građevinskog inspektora LJiljane Ćirković o uklanjanju spomenika bošnjačkim žrtvama rata.

On je naglasio da takve izjave ne doprinose boljitku i do sada izgrađenom tolerantnom odnosu Višegrađana srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Popović je istakao da nadležni u Republici Srpskoj treba da u miru i bez pritisaka riješe što prije ovaj slučaj.

Spomenik Bošnjacima, čiji su posmrtni ostaci izvađeni prošlog ljeta iz akumulacionog jezera Perućac, podignut je 26. maja ove godine na muslimanskom groblju na Stražištu.

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Višegrad zaključeno je da treba ispita da li je spomenik legalno urađen i ako nije, ukloniti ga, a ako jeste, izbrisati riječ “genocid”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments