Ponuđeno 100 radnih mjesta

0

Na Palama je juče, u okviru programa „Dani zapošljavanja“, ponuđeno 100 radnih mjesta na podučju opštine Pale i Istočnog Sarajeva učenicima završnih razreda srednje škole, studentima i onima koji su završili obrazovanje. Ova radionica, koju je organizovala mobilna jedinica Projekta zapošljavanja mladih, održana je juče u tržnom centru „Tom“, gdje su posjetioci na štandovima mogli ispuniti aplikacije i tako predati biografije za posao. Predstavnik portala Posao.ba Vedrana Maglajlija istakla je da je program „Dani zapošljavanja“ dio trogodišnjeg Projekta zapošljavanja mladih, koji finansiraju švajcarska Agencija za razvoj i saradnju (SDC) i austrijska Agencija za tehničku saradnju (ADC), a implementira ga njemačka kompanija GOPA, sa četiri partnerske organizacije iz BiH.

Maglajlija je naglasila da je projekat usmjeren na zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora, što treba da dovede do pozitivnih promjena na tržištu rada u BiH i zapošljavanja više od 1 200 mladih ljudi sa srednjom stručnom spremom, dobi od 15 do 30 godina. „Danas smo na Palama prezentovali oko 100 radnih mjesta u Istočnom Sarajevu za osobe koje imaju srednju stručnu spremu, prodavači, pekari, trgovci i drugi“, napomenula je Maglajlija. Ona je istakla da su program podržali opština Pale i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske. Izvršni direktor Sektora zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje RS Snježana Borovčanin istakla je da je cilj ovog projekta zapošljavanje mladih do 30 godina.

Ona je podsjetila da Zavod dugi niz godina provodi aktivnosti na zapošljavanju mladih, te da je izdao brošure „Kako pronaći posao“ i pamflet, kao pomoć nezaposlenim licima da se najbolje predstave i naprave svoju biografiju. „Mi potenciramo da svaki čovjek ima sposobnost za nešto i da mladim ljudim treba pomoći u svemu tome. Posao mora da se traži i to je zakonska odredba“, istakla je Borovčanin.

Predsjednik Omladinskog savjeta grada Istočnog Sarajeva Ostoja Avlijaš istakao je da je Omladinski savjet danas organizovao radionice za pisanje biografija za mlade. „Cilj je da određene grupe mladih, srednjoškolce i studente, prvo teoretski, a onda praktično obučimo kako napisati biografiju i šta ona znači prilikom apliciranja za neki posao“, rekao je Avlijaš.

(Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare