Ponovo se aktiviralo klizište iznad rudnika

0
Ponovo se aktiviralo klizište iznad rudnika

FOČA – U fočanskom selu Budanj, iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja Miljevina, ponovo se pokrenulo i prišlo nadomak kuća veliko klizište, koje se prvi put pokrenulo u januaru prošle godine.

Klizište, dugo i široko više stotina metara, prošle godine je progutalo više štala, pokidalo puteve, elektrovodove i seoski vodovod, a situacija je sada dodatno pogoršana.

Milka Filipović, kojoj je prošle godine stradala štala, pa je u međuvremenu farmu krava prepolovila sa dvadeset na deset grla, kaže da prošlu noć nisu nikako spavali.

„Od juče ujutro kako se ovo desilo u kući ne sijemo da zanoćimo. Došlo je do kuće, još samo da se ona sruši, sve je ugroženo. Voda nam je prekinuta, puta nemamo, ni pješke se više kući ne može prići“, navodi Filipovićeva.

Ova porodica nije bila zadovoljna procijenjenom vrijednošću njihovog imanja i trenutno se sudi sa Rudnikom oko odštete.

Milka ističe da oni žive od poljoprivrede i da pored kuće, stajskih objekata, voćnjaka i poljoprivrednog zemljišta godinama ulažu u infrastrukturu.

„Uložili smo svoja sredstva da napravimo kilometar puta, nasuli ga, a i opština nam je jednom pomogla da ga naspemo. Napravili smo bazene za vodu i nabavili pumpe, mašine, nove štale i kuće i sve je propalo“, navodi Filipovićeva.

NJen sin Dimitrije kaže da se nakon prošlogodišnjeg aktiviranja klizišta, zemljište bilo stabilizovalo, ali da se ponovo pokrenulo kada su mašine Rudnika počele eksploataciju na toj strani kopa.

„Sud im je zabranio da kopaju na dijelu prema nama, ali su oni prije sedam dana počeli da kopaju i odmah se pokrenulo“, navodi Dimitrije.

On dodaje da ovo područje nikada nije proglašeno zonom rudarskog obuhvata i da nije zakonski izvršena eksproprijacija, već da Rudnik postepeno otkupljuje zemljište.

NJegov stric Milorad Filipović kaže da 15 mjeseci žive u strahu, a da mu je imovina procijenjena na 60.000 KM.

„Šta ću ja sa tim novcem, gdje ću. Nisu kuću procijenili kako treba, a ni bazene za vodu sa kilometar vodovoda u koje sam uložio veliki trud i novac“, kaže Milorad.

Tehnički direktor Rudnika Miljevina Dušan Ždrale rekao je da se slegla pukotina zemljišta na postojećem klizištu.

On tvrdi da eksploatacija rude nije vršena u ovom dijelu kopa, ali i da ne postoji sudska zabrana.

„Mi o toj zabrani nismo upoznati“, naveo je Ždrale.

On je dodao da se Filipovići nisu saglasili sa procjenom vrijednosti njihovog imanja.

„To je sad na Sudu, mada su drugi ljudi prihvatili cijenu“, naveo je Ždrale.

O aktiviranju klizišta mještani su obavijestili opštinu i Civilnu zaštitu, a u lokalnoj upravi je rečeno da je komsija danas izašla na teren.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments