Pomoć za 33 porodice

0

ROGATICA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je danas u Rogatici 33 rješenja o bespovratnoj novčanoj pomoći za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske i ratnih vojnih invalida, u pojedinačnim iznosima od 8.000 KM.

Obraćajući se porodicama poginulih i ratnih vojnih invalida, Cvijanovićeva je istakla da je ovo dio velikog humanog projekta u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti od oko 100 miliona KM.

Prema njenim riječima, ni teška ekonomska situacija, ni poplave, ni kriza nisu omele Vladu Srpske da istraju na ovom projektu, koji sigurno nema veze sa izborima, nego je logičan nastavak ranije kreiranih i započetih projekata zaštite najranjivijih kategorija stanovništva u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je pozvala sve građane Srpske da „jačaju nacionalno biće i osnaže nacionalni korpus“, ističući da je Srpska najbolji format i okvir za to.

Cvijanovićeva je u Rogatici položila cvijeće u spomen-kapeli posvećenoj palim borcima Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac zahvalio je vlastima Republike Srpske za realizaciju ovog projekta, a prisutnim članovima porodica za strpljenje.

On je poručio da će vlasti i dalje voditi računa da porodice onih koji su dali život ili dijelove tijela za stvaranje Srpske žive dostojanstvenim životom.

Puhalac je najavio izgradnju nove zgrade za boračku populaciju, pri čemu će Vlada Srpske i resorno ministarstvo finansirati 11, a opština tri stana.

Ovaj događaj upriličen je povodom obilježavanja krsne slave Saveza ratnih vojnih invalida Srpske Svetog Pantelejmona i u okviru radne posjete premijera Željke Cvijanović ovoj lokalnoj zajednici.

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac rekao je da očekuje da će biti ponovljen javni poziv za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da 800 do 1.000 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida nisu ostvarili svoja prava.

Vrhovac je rekao da postoji i saglasnost da se sredstva za medicinska pomagala i liječenje ratnih vojnih invalida iz Fonda zdravstvene zaštite prenesu na Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

„Ratni vojni invalidi očekuju da se za teške invalide period banjskog liječenja sa 15 produži na 30 dana, te da se u slučajevima kada nema adekvatnih banja u Srpskoj omogući i liječenje u Srbiji“, naveo je Vrhovac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare