Pomoć Udruženju slijepih i slabovidih

0

Rukovodstvo opštine Pale organizovalo je danas prijem za članove Udruženja slijepih i slabovidih lica iz ove lokalne zajednice i tom prilikom obećali pomoć i određene subvencije kako bi im olakšali svakodnevni život.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da će lokalna uprava dati maksimum da pomogne ovom udruženju jer je riječ o najosjetljivijoj kategoriji stanovnika, te da u rješavanje njihovih problema treba da se uključe, ne samo opština i grad Istočno Sarajevo, nego i Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva.

„Ovim ljudima zaista treba pomoći. Prije svega, potrebni su im njega drugih lica, intervencije ljekara, te znatna materijalna sredstva jer žive u ruralnim područjima. Koliko god nađemo sredstava to će biti kap u moru u odnosu na ono što im treba. Posebno je potrebno da društvo bude senzibilno prema njima“, istakao je Jugović.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica zahvalio je predsjedniku Udruženja Igoru Vukašinoviću što su članovi Udruženja došli na današnji sastanak.

„Na narednoj sjednici Skupštine opštine u februaru uvrstićemo u dnevni red njihov zahtjev da obavimo razgovor sa direktorima lokalnih ustanova i preduzeća, prije svega sa preduzećima `Komunalno` i `Vodovod`. Po spisku koji Vukašinović dostavi ići ćemo sa subvencijama cijene komunalnog i vode za ova lica“, naveo je Lasica.

Prema njegovim riječima, to je način da se ovoj kategoriji građana olakša život koji je veoma težak.

Predsjednik Udruženja slijepih i slabovidih lica opštine Pale Igor Vukašinović kaže da su najčešći problemi ovih lica finansijski, te da lokalna zajednica nije ta koja bi trebala da rješava njihove probleme, ali da, ipak, očekuju pomoć.

„Tuđa njega i pomoć za prvu kategoriju slijepih lica iznosi 160 KM. To su ljudi koji pored problema sa vidom imaju i drugih zdravstvenih problema, žive na periferiji i teško im je doći do ljekara“, naveo je Vukašinović i dodao da u opštinskoj upravi Pale nailaze na razumijevanje.

On kaže da očekuju subvencije na neke komunalije i da neće tražiti ništa što nije praksa u svijetu.

Vukašinović ističe da Udruženje ima više od 40 članova koji su „umjetnici preživljavanja“.

Član Udruženja Mara Petričević koja od 1997. godine ima glaukom kaže da živi sa kćerkom koja joj pomaže, ali da uvijek mora plaćati još nekoga da joj pomogne oko kuće i da je odveze ljekaru.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare