Pomen za svirepo ubijene vojnike i civile

0

TRNOVO – Služenjem parastosa u crkvi Svetog Georgija i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u opštini Trnovo danas su obilježene 23 godine od najvećeg stradanja civila i boraca ove opštine.
U odbrani Trnova od muslimanskih jedinica život je izgubio 161 borac. Na dan 30. jula 1992. godine i narednih nekoliko dana ubijena su 124 civila, među kojima 48 žena i četvoro djece, od kojih je najmlađi Milun Tešanović imao samo 15 mjeseci. Za 11 lica još se traga.

Na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, koji se obilježava danas, zvjerski je mučen i ubijen sveštenik trnovskog hrama Nedeljko Popović, a crkva je zapaljena.

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija napomenuo je da se ova opština po broju poginulih i ubijenih, u odnosu na broj stanovnika, nalazi na drugom mjestu u Republici Srpskoj.

On je naglasio da je narod postradao na najsvirepiji mogući način, da su mnogi zaklani i ubijani raznim tupim predmetima, te da do sada za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Predsjednik Odbora porodica nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Milka Kokot istakla je da se ništa ne čini po pitanju pronalaska nestalih, a da je pet glava koje su pronađene na području opštine, po nalogu Tužilaštva BiH, prebačeno u Visoko i da im se od tada gubi svaki trag.

Ona je podsjetila da na zvanične zahtjeve porodica o sudbini tih lobanja nikada nije dobijen odgovor.

Kokotova, koja je u ratu izgubila oca i brata čija tijela nikada nije pronašla, napomenula je da njihovo udruženje nije nikada dobilo zvanično obavještenje od pravosudnih institucija da je pokrenuta istraga o ovom zločinu i da je zbog ovakvog odnosa institucija BiH prema srpskim žrtvama opravdana inicijativa o provođenju referenduma o pravosuđu.

Predsjednik Organizacije porodica nestalih Sarajevsko–romanijske regije Mirko Vranić rekao je da najveću odgovornost za stradanje Srba iz Trnova snosi Edhem Godinjak i njegovi saradnici, jer je on bio „gospodar života i smrti“ u ovoj opštini.

Načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović poručio je da se ovaj dan mora obilježavati, jer je to jedini način da se žrtve ovog masakra sačuvaju od zaborava.

On je rekao da su porodice poginulih boraca uglavnom zbrinute, ali da ima još ratnih vojnih invalida i porodica iz boračkih kategorije čija prava još nisu riješena.

Mišović je napomenuo da su u toku aktivnosti sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske i sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH kako bi se već ove godine krenulo u obnovu devet stambenih jedinica.

Ilinka Bjelica iz okoline Trnova podsjetila je da je njen muž Slobodan zvjerski ubijen tako što su mu odsječene ruke, a zatim mu je motornom testerom odrubljena glava i stavljena na prsa.

Ona kaže da je tek nakon osam mjeseci uspjela da pronađe unakažene posmrtne ostatke, te da su za svirepu smrt njenog muža i ostalih Trnovljana odgovorne komšije sa kojima su do rata dijelili dobro i zlo.

„Jedina mi je utjeha to što smo ga sahranili i što mogu da mu odem na grob i zapalim svijeću“, rekla je Ilinka Bjelica.

Kod spomenika poginulim borcima na Rogoju, takođe, su zapljene svijeće i položeno cvijeće.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području opštine Trnovo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoza.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare