Pomen poginulim srpskim civilima

0

MILIĆI – Služenjem parastosa u spomen-sobi poginulim borcima Vojske Republike Srpske, te polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje u Milićima, opštinska Boračka organizacija obilježila je danas 23 godine od stradanja pet srpskih civila u bratunačkom naselju Konjević Polje.

Predsjednik Boračke organizacije Milići Dragutin Đuričić rekao je Srni da taj i nekoliko drugih napada na civile u opštini Milići, daju pravu sliku o tome ko je započeo rat na ovim prostorima.

„Sve to dešavalo se na početku sukoba, u maju 1992. godine. Nekome na suprotnoj strani bilo je stalo da se rat rasplamsa i zato su meta bili civili“, rekao je Đuričić.

Sveštenik LJubiša Vujičić najavio je da će Crkvena opština Milići, u saradnji sa Boračkom organizacijom sačiniti popis svih stratišta na području opštine.

„Ta mjesta treba da pohodimo, ne treba da ih se stidimo. Sačinićemo i kalendar stradanja Srba na ovim prostorima, gdje, kako i kad su poginuli, da bi mogli da se organizujemo i odajemo poštu žrtvama“, rekao je Vujičić.

U napadu muslimanskih paravojnih formacija na kolonu teretnih kamiona Preduzeća „Boksit“ iz Milića, koji su se vraćali nakon isporuke rude Fabrici glinice „Birač“ u Zvorniku, 27. maja 1992. godine poginuli su vozači kamiona Novica Sušić /1962/, Zoran Popović /1959/, Đorđo Mijatović /1950/, Stevo Simić /1953/ i Milomir Vujadinović /1960/.

Nekoliko civila, koji su putovali kamionima je ranjeno, a zapaljen je jedan kamion, te pričinjena velika metarijalna šteta.

Komemoraciji poginulim srpskim civilima prisustvovali su i članovi njihovih porodica, predstavnici opštine Milići, te nekoliko aktera tih ratnih dešavanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare