Pomen poginulim Dervenčanima

0

VLASENICA – Posjetom Spomen-sobi posvećenoj poginulim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/, parastosom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, te polaganjem cijeća i paljenjem svjeća na vojničkom groblju u Vlasenici je danas obilježena 21 godina od pogibije 15 boraca derventske 327. motorizovane brigade VRS.

Počast derventskim borcima, koji su 9. marta 1993. godine poginuli u napadu pripadnika takozvane Armije BiH u rejonu sela Cerska u opštini Vlasenica, odali su članovi porodica poginulih, te predstavnici boračkih organizacija i lokalnih vlasti opština Vlasenica i Derventa.

Predsjednik Boračke organizacije iz Dervente Boro Dobrilović novinarima je rekao da delegacija iz Dervente svake godine dolazi u Vlasenicu, da bi se sačuvala uspomena na borce koji su stradali daleko od rodnog kraja.

“Kroz ovu nesreću zbratimili smo se sa ljudima u Vlasenici. Pored saobraca, tu su svake godine i supruge, majke, očevi i djeca poginulih junaka. Među poginulim borcima VRS bilo je i pripadnika bošnjačkog naroda. I njihovi najbliži su svake godine dolaze u Vlasenicu”, rekao je Dobrilović.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Spomenko Stojišić izjavio je da je 9. mart tužna godišnjica i za opštinu Vlasenica. “Oni su dali svoje živote za odbranu Srpske i zaslužili su da ih se svake godine prisjetimo na ovakav način. To je dug prema borcima iz Dervente i njihovim porodicama i to je najmanje što možemo da učinimo kao znak zahvalnosti za njihovu žrtvu”, rekao je Stojišić.

Načelnik opštine Vlasenica Dragoslav Todorović izjavio je da je zajednička borba vlaseničkih i derventskih boraca u ratu podloga za čvršću saradnju između ove dvije opštine u miru.

“Želimo prvo da uspostavimo saradnju na kulturnom i sportskom planu, a onda planiramo i da se čvršće privredno povežemo”, rekao je Todorović.

Pripadnici 327. motorizovane VRS brigade borilili su se širom Srpske, od Vlasenice, Milića, pa do sarajevskog i zapadno-krajiškog ratišta.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments