Pomen poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije

0

SOKOLAC – Služenjem pomena na srpskom Vojničkom groblju na Sokocu za 4.000 boraca Vojske Republike Srpske poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije počelo je obilježavanje 16. juna, Dana odbrane ove regije u minulom ratu.

Vijence na Centralni krst na „Malom Zejtinliku“ položili su izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, izaslanik predsjednika Republike Srpske LJubiša Ćosić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnik Ambasade Srbije u BiH Marko Rakić.

Vijence je položila i delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske – potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Jovićević i narodni poslanici LJubiša Krunić, Aleksandar Glavaš i Savo Vulić, te predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na srpskom Vojničkom groblju na Sokocu sahranjeno je 968 boraca Vojske Republike Srpske, čiji su posmrtni ostaci preneseni iz opština koje su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH.

Iz Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, podsjetili su da su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Sarajevsko-romanijske regije snage takozvane Armije BiH izvele nekoliko bezuspješnih ofanziva na položaje Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Imajući u vidu da je ovaj korpus imao 18.000 do 20.000 boraca, gubici od 4.000 boraca oslikavaju težinu borbi vođenih na ovom prostoru.

„U prvoj polovini juna 1995. godine Armija BiH je izvela posljednju i najveću ofanzivu s ciljem spajanja Prvog i Drugog korpusa, ali su srpski borci osujetili i posljednji pokušaj presijecanja teritorije Republike Srpske“, rečeno je, između ostalog u današnjem obraćanju zvaničnika na „Malom Zejtinliku“.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

U ovom manastiru  u 12 časova je služen parastos poginulim srpskim borcima.

Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske organizator je obilježavanja 16. juna, Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u minulom ratu.

 

Ne zaboraviti herojsku odbranu Sarajevsko-romanijske regije

SOKOLAC – Nekadašnji pomoćnik komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske Milivoje Janković izjavio je  da je bitka na području Treskavice u junu 1995. godine bila odlučujuća za odbranu Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Janković se prisjeća da su snage takozvane Armije BiH pokušale da probiju obruč oko Sarajeva i presjeku teritoriju Republike Srpske, ali da je 65. zaštitni motorizovani puk, od momenta pripreme ofanzive 1. juna, pa sve do 16. juna, bio spreman da dočeka i daleko jačeg neprijatelja.

On kaže da se zaštitni puk sa rejona Unčana, kada su počela dejstva muslimanskih snaga povukao na lokalitet Očađalo, gdje se odigrala jedna od najžešćih bitaka u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

„Odbranili smo taj udarni pravac, ali smo na žalost imali oko 70 ranjenih boraca i na sreću ni jednog poginulog“, rekao je Janković novinarima na Sokocu, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

On ističe da je 65. zaštitni motorizovani puk, koji je bio u sastavu Generalštaba Vojske Republike Srpske, od kraja 1994. godine bio u stalnim borbenim dejstvima na širem području Treskavice.

Janković je naveo da je ovaj puk imao posebne zasluge za odbranu Sarajevsko-romanijske regije, a nakon odbrambeno-otadžbinskog rata proglašen je za najelitniju i najtrofejniju jedinicu.

Milan Kojić iz mjesta Branjevo kod Zvornika, kome su u proteklom ratu poginuli sin, brat i najbliži rođak, kaže da je dobro da se obilježava Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije kako se ne bi zaboravila herojska borba za odbranu toj dijela Republike Srpske.

On kaže da je  došao na Vojničko groblje na Sokocu da posjeti grob svog sina Raska, koji je poginuo kao srpski borac sa 28 godina, a čiji su posmrtni ostaci preneseni iz Semizovca na „Mali Zejtinlik“.

Kojić navodi da je njegova porodica do proteklog rata živjela na Blagovcu kod Sarajeva, ali da je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma morala da napusti svoj zavičaj i preseli se na područje pod kontrolom vlasti Republike Srpske.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji služen je parastos za borce poginule u odbrani Sarajevsko-romanisjke regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare