Pomen na Srbe ubijene u Ledićima

0

TRNOVO – Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u selu Ledići, kod Trnova u Federaciji BiH, danas su obilježene 23 godine od svirepog ubistva srpskih civila iz ovog sela, zločina za koje još niko nije odgovarao.

Pripadnici muslimanskih snaga su u junu 1992. godine mučki ubili 24 srpska civila u selu Ledići – najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović – 18 mjeseci.

U zločinačkom pohodu komšija ubijeno je deset članova porodice Vasić, devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Predsjednik Udruženja građana „Moje ognjište“ iz Trnova Slavko Vasić ponovio je da je ogorčen i razočaran radom Tužilaštva i pravosuđa BiH koji ne čine ništa u ovom slučaju, ali i predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj, jer nije učinjeno doslovno ništa na rasvjetljavanju ovog zločina.

„Niko se do sada nije osvrtao na zločin u Ledićima. Mene, čija su tri člana porodice – otac, majka i baka – stradali u tom zločinu, nikada niko nije pozvao ni iz Tužilaštva ni iz pravosuđa?! Kome su krive bile čak 15 žena koje su zvjerski ubijene u ovom pokolju?“, pita Vasić.

Prisutne na spomen-obilježju u Ledićima pozdravio je načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović, koji je apelovao da pravosuđe i BiH i Republike Srpske konačno krenu u procesuiranje zločina nad Srbima u ovom nekada srpskom selu podno Bjelašnice i Treskavice.

Ledići su prije rata imali sedamdesetak žitelja, a ubijeni su starci, žene i djeca. Zločinci ni nakon više od dvije decenije nisu odgovarali za ovaj masakr.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni.

Selo je opljačkano, popaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

(www.palelive.com / RTRS )

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare