Polugodišnji posao za osam mladih

0

FOČA – Osam mladih Fočaka potpisalo je danas ugovore o šestomjesečnom radu u šest fočanskih javnih ustanova, udruženja i privatnih preduzeća, u okviru projekta „Praktična obuka i stručno osposobljavanje“, vrijednog 20.000 KM, koji sprovodi sarajevska nevladina organizacija „Progres“ u saradnji sa opštinom Foča.
Posao je namijenjen za stručno usavršavanje mladih od 18 do 35 godina koji su bez zaposlenja. U ovom projektu, čiji je cilj da mladima bude omogućena što veća konkurentnost na tržištu rada, opština Foča učestvuje četvrtu godinu.

„Mladi ljudi prođu obuku, imaju redovna primanja i steknu prve vještine, a prednost ovog programa je što nudi priliku upravo socijalnim kategorijama i mladima iz porodica u kojima niko ne radi“, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Polovinu sredstava obezbjeđuje opština, a drugu polovinu Udruženje „Progres“ iz Sarajeva, dok je uplata doprinosa obaveza poslodavaca.

„Pojedinačna vrijednost, koja se obezbjeđuje po polazniku je 2.400 KM, a poslodavci se obavezuju na uplatu doprinosa“, pojasnio je koordinator projekta iz Udruženja „Progres“ Elvir Čaušević.

Među osam potpisnika ugovora je i tridesetjednogodišnja Jelena Đuričić, koja posao čeka šest godina, a dobila je priliku da prve radne vještine stekne u Domu zdravlja Foča. „Živim u četvoročlanoj porodici u kojoj nije niko zaposlen i ovaj posao u Domu zdravlja će mi stvarno puno značiti“, rekla je Đuričićeva.

Ugovor o polugodišnjem radnom angažmanu u građevinskom preduzeću „Konstruktor“ potpisao je ekonomski tehničar, dvadesetdvogodišnji Miroslav Topalović. „Čekao sam posao od osamnaeste godine“, rekao je Topalović.

Projekat se realizuje u još devet opština u BiH uz podršku njemačke Fondacije „Krila nade“, a u Foči je do sada u njemu učestvovalo 32 mladih Fočaka, uglavnom iz socijalnih kategorija.

Istaknuto je da je više od polovine njih ostalo da radi, za stalno ili na određeno vrijeme.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare