Položeno cvijeće na spomenike stradalima

0

Polaganjem cvijeća na spomenik žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata, kao i na centralno spomen-obilježje borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u četvrtak je na Palama obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Cvijeće su na spomenike položili predstavnici opštine Pale, SUBNOR-a, opštinske Boračke organizacije, Grada Istočno Sarajevo i porodice poginulih.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je važnost obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, napominjući da je srpski narod u toj borbi dao veliki doprinos, koji pojedini, u posljednje vrijeme, nastoje da umanje.

On je u izjavi novinarima rekao da je neophodno prenositi na mlađe generacije sjećanje na oslobođenje srpskog naroda od fašizma i ukazivati im na značaj 9. maja.

Jugović je naveo da posebno značenje ima današnje održavanje „Besmrtnog puka“ u Istočnom Sarajevu, dodajući da će to postati tradicija.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina naglasio je da je 9. maj jedan od najznačajnijih datuma u 20. vijeku, kada je poraženo tada najveće zlo – fašizam.

„U Drugom svjetskom ratu pale su ogromne, nesagledive žrtve, velika tragedija se desila, pogotovo na našim prostorima, gdje su Srbi dali najveći svoj doprinos sa aspekta brojnosti učešća u Narodnooslobodilačkoj borbi i sa aspekta žrtava“, rekao je Parađina.

Parađina je rekao da, nažalost, danas mnogi pokušavaju da promjene tok istorije.

On je napomenuo da je danas prvi put u Istočnom Sarajevu održan marš „Besmrtnog puka“, čime se ovaj grad pridružio stotini gradova svijeta, koji tako čuvaju sjećanje i njeguju tekovine Drugog svjetskog rata.

Potomak heroja Milana Simović koji je nastradao 1942. godine, Jela Soldo rekla je da je ponosna zbog toga što se obilježava ovaj dan i što je odata počast stradalima, polaganjem vijenaca na spomenike.

Ona je naglasila da su Simovići u svakom ratu imali heroje koji su dali život za slobodu otadžbine, jer je za njih patriotizam bio na prvom mjestu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare