Položeni vijenci povodom Dana Prve romanijske brigade

0
Položeni vijenci povodom Dana Prve romanijske brigade

Na Centralnom spomeniku poginulim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/ na Palama danas su položeni vijenci povodom obilježavanja 30. juna – Dana Prve romanijske brigade.
Vijence su položile delegacije Boračke organizacije opštine Pale, Udruženja “Beli vukovi”, opštine Pale i nekadašnji pripadnici Prve romanijske pješadijske brigade.

Prva romanijska pješadijska brigada proizašla je iz 216. brdske brigade nekadašnje JNA koja je bila stacionirana na Han Pijesku.

Jedan od starješina Prve romanijske pješadijske brigade Branimir Đurković rekao je novinarima da je tadašnja 216. brdska brigada jedna od tri jedinice koje su 30. juna 1991. godine otišle na sarajevsko ratište da zaštite skadište tadašnje JNA i pomognu teritorijalnim jedinicama da se osposobe za odbranu srpskog naroda na tom području.

On navodi da je kroz tu jedinicu prošlo 15 bataljona i oko 15.000 vojnika koji su imali izuzetan značaj.

Đurković naglašava da nije poznato da je Prva romanijska pješadijska brigada izgubila i jedan komadić teritorije koju je branila.

“Mi smo specifična jedinica po tome što smo pojedine bataljone uzimali u svoj sastav, a kasnije su od njih formirane brigade. Dok smo vodili zajedničku evidenciju, oko 650 boraca je poginulo. Ta brojka je veća ako se uzmu sve jedinice koje su prošle kroz Prvu romanijsku pješadijsku brigadu”, pojašnjava Đurković.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina izjavio je da je bitno da se obilježavaju dani jedinica iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Položeni vijenci povodom Dana Prve romanijske brigade

“Prva romanijska brigada, kao i mnoge druge, dala je značajan doprinos u odbrani srpskog naroda i stvaranju Srpske, uz ogromne žrtve”, naglašava Parađina.

On kaže da je poznato da je sarajevsko ratište bilo najteže, a samim tim veći je doprinos boraca koji su dali svoje živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prema njegovim riječima, u odbrambeno-otadžbinskom ratu u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa živote je dalo više od 4.000 pripadnika Vojske Republike Srpske, MUP-a i drugih.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da se moraju obilježavati datumi formiranje jedinica Vojske Republike Srpske, jer je to dio tradicije.

On naveo da je Prva romanijska pješadijska brigada aktivno učestvovala u odbrani Sarajevsko-romanijske regije i drugih prostora.

“Na današnji dan treba da se prisjetimo i palih boraca kao i svih drugih koji su na bilo koji način doprinijeli odbrani Republike Srpske”, kaže Jugović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments