Položeni vijenci poginulima čete „Petar Pandurević“

0

Na mjesnom spomen obilježju Stanica Pale podignutom u čast 26 poginulih boraca proteklog rata iz čete „Petar Pandurević“ danas je služen parastos i položeni su vijenci. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske (RS) Mihajlo Parađina istakao je da na ovaj način Boračka organizacija želi da otrgne od zaborava uspomenu na poginule borce i na dostojanstven način njeguje i čuva tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata. Parađina je naglasio da BORS zahtijeva od nosilaca vlasti u RS i predstavnika u zajedničkim organima BiH iz reda srpskog naroda da Srpsku sačuvaju u ustavnopravnoj poziciji BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer je RS garant bezbjednosti srpskog naroda u zemlji. „Najvrednija tekovina je RS koja je plaćena izuzetno skupom cijenom, ogromnim brojem žrtava, prema kojima mi svi skupa moramo imati duboko poštovanje“, rekao je Parađina, koji je i predsjednik Boračke organizacije Pale.

On je istakao da je ubuduće potrebno organizovati veću posjećenost obilježavanju značajnih događaja, odnosno da škole dolaze organizovano na spomen obilježja kako bi se sjećanje na poginule borce otrglo od zaborava.

„Mladi naraštaji moraju da imaju na umu da žive u slobodi i miru i da imaju RS jer su mnogi bili spremni da za nju daju najvrednije što imaju – svoje živote“, poručio je Parađina.

On je podsjetio da je 15 boraca ove čete, predvođeni komandatom Petrom Pandurevićem, poginulo 8. juna 1992. godine na Trebeviću, a još devet pripadnika čete tokom rata.

Današnjem parastosu su prisustvovale porodice poginulih, saborci, ratni vojni invalidi, predstavnici Srske pravoslavne crkve, grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, Crvenog krsta RS i predstavnici političkog i javnog života Pala.

(www.palelive.com / Srna / foto: Stanica Pale)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare