Položeni vijenci na spomen-obilježje palim borcima

0

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama danas je služen parastos za poginule i umrle borce odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, a na Centralno spomen-obilježje položeni su vijenci povodom obilježavanja Dan boraca Republike Srpske, koje je organizovala opštinska Boračka organiazcija.

Vijence na Centralno spomen-obilježje položili su predstavnici Boračke organizacije, opštine Pale, predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Udruženje penzionera Pale, veterani Sarajevsko-romanijskog korpusa i SUBNOR-a Pale.

Savjetnik predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić čestitao je Dan boraca, te istakao da pred građanima predstoji borba za ekonomsko jačanje i razvoj Republike Srpske.

„Srpski narod se vijekovima borio za svoju slobodu, ali uvijek se borio da opstane na svojim prostorima. Rat je stao, ali naša borba ne treba da stane. Sada je borba za ekonomiju i bolji život, borba za mlade. Ono što možemo poželjeti jeste da svaka godina bude uljepšana time što će se stvarati nove vrijednosti, broj stanovnika povećavati i što će se spriječiti odlazak sa ovih prostora. To svima treba da bude cilj i zadatak“, poručio je Tomić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je borcima današnji praznik, te dodao da se na današnji dan treba posebno sjetiti svih boraca koji su za Republiku Srpsku dali ono najsvetije – svoje živote.

„Na nama je sada da se odužimo svima koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku, a to je moguće samo odnosom prema Srpskoj, da štitimo ono najsvetije što su stvorili. Činjenica je da u posljednje vrijeme prolazimo kroz ogromna iskušenja. Nadam se da ćemo ljubavlju prema Republici Srpskoj, kao i svojim ponašanjem i zalaganjem, očuvati ono što su borci stvorili“, istakao je Jugović.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina čestitao je Dan boraca svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, kao i članovima poginulih boraca, demobilisanih i ratnih vojnih invalida.

„Ovo je veoma značajan datum u mladoj istoriji Republike Srpske. Borci su svojim neposrednim učešćem dali ogroman doprinos za odbranu svog naroda i stvaranje Srpske kao najvećeg djela i najvrednije tekovine odbrameno-otadžbinskog rata“, rekao je Parađina novinarima nakon polaganja vijenaca.

Prema njegovim riječima, i istorija odbrambeno-otadžbinskog rata, koja je veoma značajna, mora se braniti, jer mnogi iz FBiH i dijela međunarodnog faktora teže i rade na uništavanju Republike Srpske.

 

„Iz tog razloga potrebni su jedinstvo i sloga svih političkih faktora. Svjedoci
smo svih godina od rata do današnjeg dana da su permanetno prisutni pritisci nepricincipijelnih kampanja i političara koji mijenjaju istoriju i žele da pokažu da su Srbi agresori i napravili genocid“, rekao je Parađina i dodao da to nije istina jer postoji mnogo lokacija gdje su Srbi masovno stradali.

Parađina je istakao da društvo i institucije Republike Srpske moraju pokazati veći odraz odgovornosti, svijesti i savjesti, prije svega, prema porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Parađina je poručio da će paljanska Boračka organizacija nastojati, kao i do sada, da popravi materijalni status korisnika lične i porodične invalidnine, te visinu boračkog dodatka, koji godinama miruje.

Boračka organizacija je i ove godine raspisala konkurs u osnovnim školama i Dječijem centru „Bubamara“ za najbolji literarni i likovni rad, za koje su danas uručene diplome i zahvalnice.

Nagrađeni učenici u pisanju literarnih radova su Maja Zarić, Sofija Janjić i Anđela Radović, dok su nagrađeni učenici za likovno stvaralaštvo Milana Vladićić, Đurđina Gajović i Jovana Živković.

Iz Dječijeg centra „Bubamara“ Pale nagrađena djeca u okviru likovnog stvaralaštva su Lena Rebić, Danica Govedarica i Aleksa Vuković.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a poginula su 23.184 borca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu je, osim hajdučkih četa, učestvovalo i seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare